nieuws

Neutelings Riedijk ontwerpt Kenniscluster Arnhem

Geen categorie

De nieuwbouw van het Kenniscluster De Rijnboog in Arnhem wordt ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten. In het Kenniscluster komen het Domein van Kunst en Cultuur, de bibliotheek, het Gelder s Archief, het Historisch Museum Arnhem en de Volkskuniversiteit en de kunst- en cultuuropleiding van Rijn IJssel.

Neutelings Riedijk ontwerpt Kenniscluster Arnhem

Neutelings Riedijk zien het Kenniscluster als een verlengstuk van de straat. Een enorme trap, beginnend aan het Bartokplein, doorkruist het gebouw vanaf de begane grond tot aan het dak. Op en aan de trap bevinden zich verschillende publieke ruimten zoals een foyer, een expositieruimte en een leeszaal. Het ontwerp stimuleert zo de onderlinge samenwerking tussen de verschillende organisaties die er gehuisvest zijn. De maximale afmetingen van de locatie worden gebruikt in het ontwerp. Het gebouw krijgt zes bovengrondse lagen en één ondergrondse laag, die het mogelijk maakt een verbinding te maken met de historische kelders. Ook aan duurzaamheid is gedacht. De binnenstraat werkt in de zomer als een een natuurlijke ventilatieruimte en in de winter als warmtebuffer. Voor koeling en een grijswatercircuit wordt regenwater opgevangen. 

De keuze voor Neutelings Riedijk is gemaakt op basis van een Europese selectieprocedure.  Na een eerste selectie bleven  vijf bureaus over om een visie op het Kenniscluster  te geven. Naast Neutelings Riedijk Architecten waren dit Claus en Kaan Architecten, Diederendirrix, Jo Coenen en Co Architecten en VenhoevenCS. 
Het architectenbureau gaat nu samen met de partners van het Kenniscluster, het voorlopig ontwerp verder uitwerken waarna in 2011 wordt gestart met de bouw. Het is de bedoeling dat in 2013 het nieuwe kenniscluster zijn deuren opent. 

www.neutelings-riedijk.com
www.rijnboog.nl
www.cultuurinrijnboog.nl

Reageer op dit artikel