nieuws

Kraaijvanger . Urbis ontwerpt duurzaam gebouw

Geen categorie

Hans Goverde van Kraaijvanger . Urbis is gekozen als architect voor het nieuwe stadskantoor in Venlo. De opgave bestaat onder andere uit een stadskantoor van ongeveer 15.000 m2 en de onderliggende parkeergarage voor 450 auto’s, gelegen in het nieuw te realiseren stadsdeel aan de oostoever van de Maas in Venlo, Maaswaard.

Kraaijvanger . Urbis ontwerpt duurzaam gebouw

Het nieuwe stadsdeel gaat bestaan uit een mix van wonen, werken, industrieel erfgoed en nieuwbouw. Het stadskantoor, gekoppeld aan 70 woningen en commercieel verhuurbare ruimte, gaat het gezicht vormen naar de stad van het nieuwe stadsdeel. 

De gemeente Venlo wil van de regio de eerste regio maken waarin de principes van cradle to cradle volledig in de praktijk worden gebracht. De visie van Kraaijvanger • Urbis haakt hierop in door een duurzaam gebouw te schetsen. Zo zuivert het gebouw de zwaar vervuilde lucht van de naastliggende weg en wordt het water van de Maas gebruikt voor koeling en voor koeling van de onderliggende parkeergarage. Het kantoor en de kassen genereren warmte voor de woningen. Regenwater wordt gebruikt en gezuiverd voordat het de Maas in stroomt. De constructie bestaat merendeels uit hout. De werkomgeving bestaat uit individueel aanpasbare werkplekken. Daglicht wordt zo diep mogelijk het gebouw in gehaald. Bij de verdere uitwerking van de visie wordt aandacht besteed aan de werkprocessen, materiaalkeuze, detaillering en het bouwproces.

De geplande oplevering is in 2013. 

Overige deelnemers aan deze Europese aanbesteding waren de Architecten Cie, Jo Coenen & Co, Mecanoo en Meyer en Van Schooten Architecten.

www.kraaijvanger.urbis.nl

Reageer op dit artikel