nieuws

Interieur – Nieuwe versie van Papst drie potenstoel

Geen categorie

Eén jaar na het overlijden van Walter Papst neemt meubelfabrikant Wilkhahn diens beroemde houten stoel met de drie poten opnieuw in productie, in een versie voor volwassenen en een voor kinderen.

wilkahn kruk walter1.jpg    wilkahn kruk walter 2.jpg
De stoel komt geheel overeen met het oorspronkelijke ontwerp uit 1955. Papst ging hierbij uit van het ‘archetype’ van de stoel: een stoel met drie poten, bestaande uit houten onderdelen, die op een eenvoudige manier zijn samengevoegd. Dit concept vertaalde hij naar een geheel nieuw ontwerp voor een houten stoel op basis van planken, waarbij heldere vormen en lijnen worden gecombineerd met een ambachtelijke afwerking.

Voor de nieuwe versie heeft Wilkhahn gezorgd dat materialen, vormen en verhoudingen geheel overeenkomen met het oorspronkelijke ontwerp. Tegelijkertijd zijn de verbindingsstukken tussen de stoelpoten, het zitvlak en de rugleuning verbeterd, zodat nu gebruik kan worden gemaakt van massief hout. Deze nieuwe verbindingsstukken maken de stabiliteit van de constructie aanzienlijk groter, en houden tevens rekening met het eventuele uitzetten of krimpen van massief hout. Om het oppervlak beter te beschermen is gebruik gemaakt van een DD-laklaag; dat ziet eruit als een waslaag, maar is nog veel duurzamer.

wilkahn kruk walter3.jpg

De gebogen vorm van de rugleuning, de spits toelopende vorm van de poten achter en de vorm van het zitvlak zorgen voor een andere manier van zitten, waardoor de gebruiker zijn of haar houding kan veranderen: van een normale zithouding naar een zijwaartse, of van een achterwaartse naar een voorwaartse. In dat laatste geval dient de rugleuning als een borstleuning.

wilkahn kruk walter4.jpg

Behalve thuis of op het kinderdagverblijf kan de stoel ook worden gebruikt voor creatieve bijeenkomsten en voor pauze- en recreatieruimten. Beide stoelen zijn verkrijgbaar in natuurlijk gelakt beukenhout en in zwart, grijs, geel en rood.

www.wilkhahn.de

Reageer op dit artikel