nieuws

Drie bogen als winnaar

Geen categorie

Rein Hofstra van architectenbureau Hofstra-Douma uit Grou in Friesland, is de winnaar van de ontwerpprijsvraag De Verbinding. In de ontwerpprijs zochten Provincie Noord-Holland en de Gemeente Schagen innovatieve oplossingen om het ‘Gat van Schagen’ van de Westfriese Omringdijk te dichten. Dit ‘gat’ ontstond in 1932 voor het creëren van een weg en kanaal tussen Schagen naar Stolpen.

Drie bogen als winnaar

Het winnende ontwerp bestaat uit een brug in drie bogen. Optisch verbinden de bogen de dijkvakken in een vloeiende lijn (als golven die over de kruin slaan). Hofstra wil de brug in een lichte metaalkleur uitvoeren voor een transparant effect. De vakjury koos dit ontwerp op basis van kwaliteit, originaliteit, functionaliteit, technische- en esthische aspecten en multifunctionaliteit. Tweede werd Ellen Holleman met haar idee voor een duurzaam pontje. Beide ontwerpen worden op financiële en functionele haalbaarheid onderzocht. 

De publieksprijs
Ben de Croock is de winnaar van de publieksprijs. Zijn Floris V brug was volgens de vakjury het meest zorgvuldig uitgevoerde voorstel dat de verbinding in beeld brengt. Het publiek was het meest gecharmeerd van de inzending van vier leerlingen van Toegang tot Kunst van Denise Braam. Zij bedachten een ontwerp waarin het zicht op het landschap niet wordt ontnomen. 

De jury was onder de indruk van de hoge kwaliteit van de inzendingen. Wel is de jury tot de conclusie gekomen dat de creatieve oplossingen voor de overbrugging van het kanaal stuiten op technische bijzonder lastige oplossingen, die op termijn de nodige problemen en onderhoudskosten zouden kunnen opleveren. 

www.westfrieseomringdijk.nl

Reageer op dit artikel