nieuws

Caballerofabriek verder uitgebreid

Geen categorie

De tweede fase van de Caballerofabriek is in gebruik genomen. De voormalige sigarettenfabriek op de Binckhorst in Den Haag is door GROUP A omgevormd tot een bedrijfsverzamelgebouw voor bedrijven op het gebied van cultuur, ICT en media.

     

Het concept is gericht op het stimuleren van creatieve en innovatieve bedrijvigheid; kruisbestuiving is het centrale thema. Dit is dan ook een leidend principe in het interieur, evenals het handhaven van het monumentale karakter.

     

De originele fabriekshal uit 1953 is bewaard gebleven, terwijl latere toevoegingen zijn gesloopt; hierdoor worden de kwaliteiten van het bestaande gebouw versterkt. Nieuwe functies hebben een zichtbaar afwijkende vormgeving die abstract refereert aan de huisstijl van sigarettenmerk Caballero.

     

Een van de voornaamste opgaves bij de CaballeroFabriek was het mogelijk maken van ontmoetingen tussen de verschillende gebruikers. GROUP A heeft deze opgave op een bouwkundige manier benaderd. Zo zijn de gangen bewust breed genoeg om stil te kunnen staan, zijn er loungeplekken waar men elkaar kan ontmoeten, en zijn alle gezamenlijke functies op de gang gesitueerd om mensen als het ware uit hun kantoor te ‘lokken’.

     

De schuifdeuren die de kantoren met de gangen verbinden zijn over vrijwel de gehele hoogte van glas, en bieden zicht op de gangen die het gebouw ontsluiten. Of de deur nu open of dicht staat, er is altijd contact met de omgeving.

     

De CaballeroFabriek kan niet alleen worden gebruikt door de huurders, maar vervult ook een publieke rol. Bezoekers kunnen gebruik maken van de koffiebar en de verhuurbare vergaderzalen. Centraal in de voormalige fabriek ligt een hal voor evenementen die onder meer kan worden ingezet als congresvoorziening, opnamestudio, tentoonstellingsruimte en feestzaal. Deze hal is gekoppeld aan een patio, waar een atmosferische binnentuin is gecreëerd. 

www.groupa.nl 

Foto’s Scagliola/Brakkee

Reageer op dit artikel