nieuws

Bredaas evenementencomplex wankelt door crisis

Geen categorie

De ontwikkeling van een groot evenementencomplex op de Bavelse Berg in Breda hangt aan een zijden draad. Door de economische crisis kunnen de marktpartijen Grontmij, ING en Maver hun afspraken niet nakomen, maakte de gemeente dinsdag bekend. Een kleiner ontwerp dat de bedrijven presenteerden, ziet de gemeente niet zitten.

Breda zit sinds de sluiting van het Congrescentrum Het Turfschip in 1998 te springen om een nieuwe beurshal en een voorziening voor grote evenementen. De Noord-Brabantse gemeente zag steeds meer evenementen naar elders vertrekken en daarom werd begin deze eeuw het plan voor de Bavelse Berg uitgewerkt. 

In 2012 moet op de voormalig vuilstort een complex verrijzen met een vloeroppervlak van ongeveer vijftien voetbalvelden. Met meer dan een miljoen bezoekers per jaar zou het vrijetijdscomplex honderden banen moeten opleveren. 

Het alternatieve plan gaat uit van een tijdelijke hal in 2012 en 600.000 bezoekers per jaar. Volgens de gemeente voldoet dat plan niet aan de uitgangspunten en voorwaarden die in 2007 zijn afgesproken. De gemeente heeft de bedrijven in gebreke gesteld en tot 1 oktober gegeven om alsnog hun verplichtingen na te komen. Tot die tijd zijn alle planologische procedures stilgelegd. 

Als het Bredase evenementencomplex er niet komt, is dat de tweede keer in korte tijd dat in de regio een groot project niet doorgaat. Tilburg wilde ten noorden van de stad het grootste winkelcentrum van Nederland laten bouwen. Begin juni stemden de Tilburgers dat plan in een referendum weg. 

Bron: ANP

Reageer op dit artikel