nieuws

Braziliaanse graffiti in Rotterdam

Geen categorie

Kale muren zijn meestal taboe voor graffiti-artiesten in Nederland, maar in Rotterdam mogen Braziliaanse kunstenaars zich nu uitleven. Daarbij gaat het om megagrote oppervlakten van gemiddeld 300 vierkante meter. Tien Brazilianen zijn bezig kunstwerken op de muren aan te brengen. Ook de zijgevel van het NAi wordt opgesierd. Beeldend kunstenaar Gais brengt daar zijn graffitikunstwerk aan.

graffiti-onesto.jpg    graffiti-dalata.jpg

Met het project ‘R.U.A. – Reflexo on Urban Art, lines colours and forms of Brazilian Contemporary Streetart’ wil Stichting Caramundo, in samenwerking met de gemeente Rotterdam naast geïnstitutionaliseerde kunst in de musea, het Rotterdamse publiek en de bezoekers van de stad laten zien dat een groot deel van de Braziliaanse hedendaagse kunst niet in de musea te zien is, maar juist op straat.

In Brazilië is graffiti een gerespecteerde kunstvorm. Artiesten krijgen geregeld opdracht van de overheid om een publieke ruimte van hun kunst te voorzien. Daarbij is de openbare ruimte ook een plek die volop benut wordt door de inwoners van steden als Sao Paulo en Rio de Janeiro om ze zo aangenaam mogelijk te maken. Kunstzinnige interventies als die op de gevel van het NAi, zijn daar geaccepteerd als manier om de grijze betonnen massa’s tot een kleurrijke omgeving te vormen.

graffiti-yusk.jpg

Het grootste oppervlak is de Maassilo, ‘op’ Zuid, met meer dan 1000 vierkante meter. De tekeningen van de Brazilianen zullen Rotterdam lang sieren, alleen de voorstelling op het NAi is van kortere duur. Voorlopig bestaat het project uit tien muren. Bedrijven of particulieren die ook graffitikunst op hun gebouw of huis willen, kunnen zich nog aanmelden. 

graffiti-Ramon Martins.jpg

Cultureel Rotterdam staat deze zomer in het teken van Brazilië. Onder de naam ‘Brazil Rotterdam ‘ besteden Museum Boijmans van Beuningen, het NAi en het Nederlands Fotomuseum aandacht aan het Zuid-Amerikaanse land. Boijmans exposeert werk van hedendaagse kunstenaars, het NAi leert mensen de stad Sao Paulo kennen en het Nederlands Fotomuseum laat de snel veranderende Braziliaanse beeldcultuur zien. 

Bron: ANP/NAi

Op de illustraties werk van de deelnemende kunstenaars.
Foto’s afkomstig van www.ruafestival.org/artists/

Reageer op dit artikel