nieuws

Bibliotheek van de toekomst

Geen categorie

De komende twee weken zijn 30 uitverkoren studenten samen met vier gerenommeerde designers bezig hun ontwerp voor de ‘bibliotheek van de toekomst’ te creëren. Hun werkterrein bevindt zich in de bibliotheek en de collectievleugel van het NAi.

Onlangs werd bekend dat verschillende bibliotheken naast strips, boeken, cd’s en dvd’s aparte ‘game corners’ openen om klanten te blijven trekken. Veel bibliotheken werken op dit moment aan een nieuwe huisvesting, herhuisvesting of herinrichting. Is die nieuwe huisvesting wel toegerust voor de toekomstige taken van de bibliotheek? Kunnen ze nog wel volstaan met de klassieke invulling, of zijn er nieuwe gezichts- en uitgangspunten nodig? De veranderingen van deze tijd vragen wellicht om een wezenlijk andere opzet van zowel de functie van het gebouw als daarbuiten. Een grondige analyse van deze veranderingen maakt deel uit van het project. 

De studenten zijn geselecteerd op basis van inschrijving en achtergrond. Onder leiding van industrieel vormgevers Jurgen Bey en Ester van de Wiel, architect Rients Dijkstra, beeldend kunstenaar Gabriel Lester en grafisch vormgever Daniel van der Velden, analyseren ze de veranderingen om tot een nieuw programma voor de ‘bibliotheek van de toekomst’ te komen. Na afloop van de workshop geven de deelnemers op 17 juli een presentatie. 

Iedere workshop heeft een andere insteek. Jurgen Bey en Ester van de Wiel richten zich op de veranderende rol van het publieke domein, Gabriel Lester daagt uit tot een ‘exercise of imagination in the Fantastic Library’. Rients Dijkstra visualiseert de excellerende functie van een bibliotheek en Daniel van der Velden behandelt naast het daadwerkelijke bibliotheekgebouw ook de functie van ‘het boek’. 
De bedoeling is dat na de workshop en lezingenreeks de resultaten van het gehele project worden gepubliceerd: een (meertalige) publicatie die richting geeft aan architecten, projectontwikkelaars, gemeentes en bibliothecarissen bij het ontwerpen en inrichten van toekomstgerichte openbare bibliotheken. 

www.thearchitectureofknowledge.nl 

Reageer op dit artikel