nieuws

Tentoonstelling 200-jarig bestaan Prix de Rome

Geen categorie

Op 24 februari opent in de Kunsthal in Rotterdam de tentoonstelling over het 200-jarig bestaan van de Prix de Rome, de oudste kunstprijs van Nederland. De tentoonstelling in de Kunsthal geeft een overzicht van de geschiedenis van de kunst- en architectuurprijs.

De Prix de Rome werd twee eeuwen geleden in Nederland ingevoerd door koning Lodewijk Napoléon, een jongere broer van keizer Napoléon. Tijdens de Franse overheersing van Nederland wilde Lodewijk jong artistiek talent stimuleren. De oorspronkelijke prijs was een studiereis naar Rome. Tegenwoordig bedraagt de prijs 45.000 euro. 

De Kunsthal toont de ruime en gevarieerde collectie van winnaars van de prijs, onder wie kunstenaars Jan Sluijters, Erik Andriesse en Viviane Sassen en architecten Cornelis van Eesteren, Wim Quist en Ronald Rietveld. Daarnaast geven juryrapporten, briefwisselingen en verhalen van deelnemers en winnaars een beeld van de achtergrond en ontwikkeling van de Prix de Rome. 

De tentoonstelling duurt tot en met 1 juni.

www.prixderome.nl
www.kunsthal.nl

   

Reageer op dit artikel