nieuws

Techniek – Eaton wint Smart Homes Award

Geen categorie

Eaton is de winnaar van de eerste Smart Homes Award. De Award werd toegekend voor het UAS-project Daelhoven: een centrum voor verpleeghuiszorg van Zorgpalet Baarn-Soest. Hier wordt sensortechniek ingezet om dementerende of somatische cliënten langer zelfstandig te laten wonen. Nieuw is dat de patiënten zelf geen techniek dragen.

Het UAS-systeem (Unattended Autonomous Surveillance) bestaat uit sensoren en camera’s. Sensoren volgen de bewegingen van cliënten, herkennen afwijkende gedragspatronen en trekken hieruit conclusies. Bij een alarmerende situatie (bijvoorbeeld vallen en dwalen), wordt een alarmsignaal naar Zorgpalet Baarn-Soest gestuurd. De camera’s in de woning gaan aan en via video-observatie en een spreek-luisterverbinding kan de cliënt gerustgesteld worden. Ook kan worden ingeschat welke zorg geleverd moet worden. Binnen een kwartier kan er een zorgverlener ter plaatse zijn. Ook kan een twee-weg videoverbinding tot stand gebracht worden, zodat optimaal gecommuniceerd kan worden tussen cliënt en zorgverlener.

De Smart Homes Award is een initiatief van Stichting Smart Homes, het Nationaal Kenniscentrum voor Domotica & Slim Wonen. Er wordt gekeken naar de totstandkoming van een project en de samenwerking tussen de partijen. Ook de onderhouds- en uitbreidingsmogelijkheden worden gewogen. Eaton kreeg de prijs vanwege het maatschappelijk belang van de oplossing, het innovatieve karakter van het project en de intensieve samenwerking tussen de partijen.

Het project IN Daelhoven is een pilot-project. Eaton wil het systeem in het tweede kwartaal van 2009 op de markt brengen. 

www.xanurahome.nl

www.eaton.com

Reageer op dit artikel