nieuws

ROC Mondriaan wint Nieuwe Stad Prijs 2008

Geen categorie

Het ROC Mondriaan is de winnaar van de Nieuwe Stad Prijs 2008. Wooncentrum de KIP – activiteitencentrum de Smulhoeve en stadsboerderij Landzigt heeft de prijs voor kleinschalige projecten gewonnen. Het Haagse publiek stemde het meeste op het Haegsch Hof: het kreeg 520 van de 1690 stemmen.

De jury over het ROC Mondriaan: “De interactie die ontstaat met de buurt is bijzonder en duidelijk onderscheidend van andere onderwijsinstellingen. Het ROC draagt zo bij aan de ontwikkeling van een echte studentenwijk. Bijzonder is dat vooral de leerlingen zelf erg trots zijn op dit nieuwe gebouw. Daarnaast heeft de jury bewondering voor de opzet van het gebouw ondanks de krappe onderwijsbudgetten.”

Vanwege de stroom aan nieuwe studenten ontstaat er meer levendigheid op straat wat een gevoel van veiligheid en dynamiek teweegbrengt. Hoewel het gebouw vanaf de buitenkant gesloten lijkt heeft het een open karakter met veel ruimte en licht. In de toekomst wordt de omgeving verder uitgebreid met ruimtes voor bedrijven voor startende studenten met daarboven studentenwoningen.

Wooncentrum de KIP 
Het project bestaat uit een nieuw gebouwd wooncentrum, een activiteitencentrum en daarnaast de herbouwde oude stadsboerderij Landzigt. In het wooncentrum wonen dertien verstandelijk gehandicapte jongeren onder professionele begeleiding. De jury en de adviseurs zijn zeer onder de indruk van dit initiatief dat door de ouders van de jongeren een aantal jaar geleden is gestart. De jongeren werken dagelijks in de Smulhoeve (keuken, restaurant, winkeltje) of de stadsboerderij (dieren verzorgen, schoonmaken, moestuin).

Publieksprijs
Het Haagse publiek heeft gekozen voor het Haegsch Hof in de Rivierenbuurt. Met 520 van de 1.690 stemmen was dit nieuwe wijkje op een voormalige locatie van de SDU, favoriet. Het project wint hiermee € 5.000,-.

Reageer op dit artikel