nieuws

Malaise op de landelijke woningmarkt

Geen categorie

De sombere geluiden over de landelijke woningmarkt blijven aanhouden. Volgens de Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) zullen er de komende drie jaar 80.000 woningen minder worden gebouwd. Daarmee zou een banenverlies van 100.000 mensen in de bouwsector zijn gemoeid.

Om de malaise te keren stelt de NVB een pakket noodmaatregelen van ruim een miljard euro op jaarbasis voor. Daartoe behoren zowel daadwerkelijke financiële steun aan de bouwsector als een verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie van 265.000 naar 350.000 euro. Ook zouden huizenkopers die hun oude woning nog niet hebben verkocht, de hypotheekrente van beide woningen mogen aftrekken zolang de crisis duurt.

Ook Werkgeversorganisatie VNO-NCW is in het geweer gekomen. Afgelopen maandag pleitte voorzitter Bernard Wientjes in het Financiële Dagblad ervoor, dat de overheid onderhoud aan gebouwen fiscaal aftrekbaar moet maken. Ook zou het ministerie van Economische Zaken actie moeten ondernemen om onderzoek en ontwikkeling door bedrijven op gang te houden.

Reageer op dit artikel