nieuws

In memoriam – Jo Crepain (Brugge 1950 – Antwerpen 2008)

Geen categorie

Op zaterdag 20 december is in huiselijke kring Jo Crepain overleden. De architect en stedebouwkundige bouwde na enkele baanbrekende architectuurprojecten sinds 1973 een kantoor met zeventig medewerkers op.

De woningmarkt in Nederland werd zijn belangrijkste opdrachtgever. Voor woonwijken aan de rand van grote steden kozen de Nederlanders vanaf 1995 massaal voor nieuwbouw, waarbij op verschillende plekken tot honderden woonunits, appartementen of boswoningen voor Crepain waren weggelegd. 

In Vlaanderen maakte hij naam met strakke en transparante kantoorgebouwen zoals Telindus in Heverlee (zie de Architect, december 2004, p. 40-45) en Renson in Waregem (zie de Architect, oktober 2003, p. 30-35). 

In 2005 besefte hij dat hij ‘te veel’ manager is geweest doordat het bureau te snel groeide. Vanaf 1 januari 2006 zette hij een stap terug door Luc Binst (winnaar LAi-prijs 2006) als zijn ‘kroonprins’ aan te duiden. Vervolgens keerde hij terug naar ‘te veel’ architect. Als een verlangen naar een tweede jeugd. Een slepende ziekte maakte hieraan een vroegtijdig eind.

Reageer op dit artikel