nieuws

Nominaties Mies van der Rohe Award 2009

Geen categorie

Naast Powerhouse Company zijn tal van andere Nederlandse bureau genomineerd voor de Mies van der Rohe Award.

Nominaties Mies van der Rohe Award 2009

Na eerder de Dutch Design Award en de AM/NAi Award 2008 te hebben gewonnen dingt Villa 1 in Ede nu ook mee naar de Mies van der Rohe Award 2009. Het ontwerp van Powerhouse Company is naast de Architekten Cie, Neutelings Riedijk, Kempe Thill en Biq Stadsontwerp, een van de genomineerden van deze officiële prijs van de Europese Unie voor hedendaagse architectuur.

Villa 1
Villa 1 is de eerste opdracht van Powerhouse Company na de oprichting in 2005 en werd begin dit jaar opgeleverd. Het ontwerp kenmerkt zich door zijn Y-vormige plattegrond, die zich volledig op het uitzicht en daglicht oriënteert. Om aan locale bouw-eisen te voldoen, bevindt de helft van het programma zich onder de grond. Hierdoor ontstaat een heldere tweedeling in ruimtelijke ervaring tussen het open ‘glazen’ woongedeelte op de begane grond en de intieme, beschermde sfeer van de slaapvertrekken in de kelder. 

Mies van der Rohe Award
De Mies van der Rohe Award bestaat sinds 1987 en wordt iedere twee jaar uitgereikt door de Europese unie en de Fundació Mies van der Rohe. Er zijn twee prijzen te verdienen: de Mies van der Rohe Prijs, ter waarde van €60.000, voor het meest unieke gebouw, in conceptueel, technisch en structureel opzicht, van de afgelopen twee jaar in Europa èn de eervolle vermelding voor veelbelovend architect, ter waarde van €20.000.

Nederlandse nominaties
Schapenstal door 70F Architecture. Westraven kantorencomplex door Architectenbureau Cepezed. Classicisme voor de Ikea Generatie-23 woningen met geïntegreerde parkeergarage door Atelier Kempe Thill achitects and planners.  De Eekenhof en het huis van cultuur en publieke administratie door Claus en Kaan Architecten. Ateliergebouw Rijksmuseum Amsterdam door Cruz y Ortiz Arquitectos. Villa Meindersma en Nieuw Amsterdam, Mahler 4 door De Architekten Cie. Amsterdam Bijlmer Arena Station door Grimshaw & Arcadis. Het Kasteel door Hvdn Architecten. Bibliotheek Amsterdam door Jo Coenen & Co Architekten. Piazza Cerámique door Jo Janssen Architecten. Boekwinkel Selexyz Dominicanen Maastricht door Merkx+Girod Architects. Renovatie Ministerie van Financiën door   Meyer en Van Schooten Architecten. Parkrand en Diddden Village door MVRDV. Walterboscomplex-Centraal Belastingkantoor en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid door Neutelings Riedijk Architects. Kraanspoor door OTH, Villa 1 door Powerhouse Company en het Agora Thetater door UN Studio.

www.miesbcn.com/en/foundation.html

Reageer op dit artikel