nieuws

Kinderstoel Rietveld aangekocht door musea

Geen categorie

Het Centraal Museum in Utrecht en het Stedelijk Museum hebben samen een kinderstoel van Gerrit Rietveld aangekocht. Het betreft een sleutelontwerp uit 1918, het jaar waarin Rietveld ook de eerste lattenstoelen maakte die de opmaat vormden naar de wereldberoemde ‘rood-blauwe stoel’ uit 1923. De aangekochte versie stamt uit 1921. De aanwinst wordt donderdag 4 december toegevoegd aan de tentoonstelling 125 grote liefdes in het Van Gogh Museum.

Kinderstoel Rietveld aangekocht door musea

Volgens de musea maakt deze aanwinst het mogelijk de ontwikkeling van Rietveld naar de Roodblauwe stoel, een icoon in de Nederlandse kunstgeschiedenis, beter te volgen. De aankoop is ondersteund door de Mondriaan Stichting, de Vereniging Rembrandt en het K.F. Hein Fonds. 

Tijdschrift De Stijl publiceerde de kinderstoel in 1919, waarbij Rietveld een toelichting gaf op de kleurstelling (toen groen, lichtgroen en rood) en de ruimtelijke en constructieve kwaliteit van de experimentele houtverbinding met deuvels. Rietveld ontwierp de daar afgebeelde stoel voor het eerste kind van H.J. Schelling, geboren in 1918. Deze stoel is verloren gegaan.

Uit deze fase van Rietvelds ontwikkeling was verder geen enkel overgebleven meubel bekend, totdat eind 2006 een tweede exemplaar van de kinderstoel op een veiling opdook. Deze stoel, gemaakt voor de in 1921 geboren Hendrikus Johannes Witteveen, de latere minister van Financiën, is vrijwel identiek aan de stoel van Schelling. Voor zover bekend is deze kinderstoel het enige nog bestaande meubel uit deze fase van Rietveld waarin hij de eenvoudige, gesloten vorm van zijn vroege werk loslaat en ruimtelijke kwaliteit de essentie van zijn revolutionaire vormgeving wordt.

Het Centraal Museum en het Stedelijk Museum hebben afgesproken dat ieder de helft van de tijd de stoel tentoon kan stellen; onderzoek en restauratie gebeurt in overleg. In het Van Gogh Museum is tot en met 18 januari 125 grote liefdes te zien, de jubileumtentoonstelling van de Vereniging Rembrandt.

Reageer op dit artikel