nieuws

Jørn Utzon overleden

Geen categorie

Op 90 jarige leeftijd is ten gevolge van een hartaanval in zijn slaap de Deense ontwerper Jørn Utzon overleden. Hij is vooral bekend door zijn ontwerp van het Sydney Opera House.

Jørn Utzon overleden

Utzon begon als ontwerper van woonhuizen en werd in 1957 bij een competitie gekozen als de ontwerper van het nieuw te bouwen prestigeproject in de haven van Sydney. Naar verluid liet hij zich voor het ontwerp van het iconische gebouw met zijn daken die doen denken aan scheepszeilen, inspireren tijdens het pellen van een sinaasappel. Als de ronde delen worden samengevoegd, ontstaat er een bol, net als partjes sinaasappel. 

 
Utzon verhuisde naar Australië om leiding te geven aan het project, maar raakte in de loop der jaren gebrouilleerd met de opdrachtgevers over de te hoge kosten. Uiteindelijk werd hij in 1966, zeven jaar voor de voltooiing van het gebouw, van het project gehaald. 

Ondanks de wereldberoemde status van het Opera House is het binnen met de akoestiek volgens kenners slechter gesteld. Daarbij ontbreekt het aan voldoende achtertoneel. Deze gebreken zijn het directe gevolg van de ruzie tussen Utzon en de geldschieters. Om de opera meer rendabel te maken werden 3000 stoelen geplaatst. Utzon had er vanwege de akoestiek slechts 2000 gepland.

 

 

Reageer op dit artikel