nieuws

Interieur – Scandinavisch licht bij iittala

Geen categorie

Licht is een belangrijke inspiratiebron voor iittala. De nieuwe collectie Ambient Light bestaat uit ontwerpen die licht bevatten in allerlei vormen. Hiermee brengt het Finse designmerk een mix van spannende, nieuwe ontwerpen en designklassiekers die allen iittala’s filosofie ’lasting design’ uitstralen.

Interieur – Scandinavisch licht bij iittala

Zo vertegenwoordigt Fireplace, ontworpen door Ilkka Suppanen, een nieuwe productgroep. Suppanen combineert vuurbestendig glas en metaal als een nieuwe, moderne kijk op de open haard. Het idee van een open vuur in de natuur was een belangrijke inspiratiebron voor de ontwerper. Door Fireplace kan men binnenshuis genieten van een aangepaste versie van het open vuur. Ook belangrijk in het ontwerpproces was de rol van de televisie. ”Deze speelt vandaag de dag vaak dezelfde rol als vuur vroeger deed, het brengt mensen samen”, aldus Suppanen. ”Fireplace is neutraal totdat deze wordt aangestoken, alleen dan komt het ontwerp tot leven.”

Olielamp Glow, ontworpen door de Zweedse architect Thomas Sandell, is gebaseerd op een simpele kegelvorm. Dit is een eerbetoon aan de ontwerper Kaj Franck, wiens glazenreeks Kartio (Fins voor ‘kegel’) 50 jaar bestaat. De twee kegels in de roestvast stalen Glow doen denken aan een zandloper. 

Het actualiseren van een eeuwenoude traditie was een grote uitdaging voor Sandell: “Ik wilde een vorm ontwerpen die ook fraai is wanneer het licht niet is aangestoken.” Glow is verkrijgbaar in verschillende kleuren

www.iittala.com

Reageer op dit artikel