nieuws

Techniek – Kunststof kozijnen goedkoop in exploitatie

Geen categorie

Kunststof kozijnen scoren goed op duurzaamheid en exploitatiekosten. In de exploitatie zijn zij tot 40 procent goedkoper dan hout en aluminium, zo blijkt uit een onderzoek van Multi Consultants, adviesbureau voor bouwkosten en bouwtechniek, in opdracht van de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG).

Multi Consultants vergeleek de kosten van diverse soorten gevelkozijnen uit hout, aluminium en kunststof. Uitgaande van de totale exploitatiekosten blijken kunststof gevelkozijnen het best te scoren bij tussenwoningen, twee-onder-één-kapwoningen, vrijstaande woningen, appartementen en flats/galerijwoningen.

De kosten zijn berekend op basis van vierkantemeterprijzen, uitgaande van een levensduur van 30 jaar. Om de keuze zo evenwichtig mogelijk te maken, is uitgegaan van gelijkwaardige kwaliteit in productie en volledige montage van de elementen. De berekeningen zijn gemaakt voor de meest gangbare woningtypen, uitgaande van nieuwbouw volgens Nederlandse bouwmethodes. Bij renovatieprojecten dient men rekening te houden met extra kosten voor sloopwerkzaamheden.

Reageer op dit artikel