nieuws

Techniek – Experiment met lokale stroomopwekking en –verdeling

Geen categorie

Ruim 150 huishoudens in de Rotterdamse wijk Schiemond krijgen groene stroom van windmolens en zonnepanelen op de daken van hun woningen. Door een slimme aanpak gebruiken ze de energie die daar wordt opgewekt ook nog eens efficiënt. Wooncorporatie Woonbron, energiebedrijf Qurrent, windturbinebouwer DonQI en de gemeente Rotterdam werken samen in het initiatief.

Op het dak van de westelijke woontoren Mayflowerstraat 126 – 212 wordt de eerste windturbine worden geplaatst. Op het dan van de meest oostelijke toren komen zonnepanelen. De stroom die wordt opgewekt, gaat via een verdeelsysteem naar de deelnemende huishoudens, die 20 tot 50 procent minder stroom afnemen van het normale elektriciteitsnet. Na een testperiode zal het project de komende jaren worden uitgebreid naar de overige woontorens in Schiemond.

Het verdeelsysteem (de zogenaamde Qbox) zorgt dat huishoudens hun energieverbruik beter af kunnen stemmen op de beschikbaarheid van de lokaal opgewekte energie. Bewoners kunnen een tijdspanne aangeven waarin huishoudelijke apparaten moeten werken. De Qboxen zorgen er dan voor dat ze niet tegelijk draaien, maar na elkaar en op het moment dat er energie door zon of wind wordt geleverd. Dat leidt tot een slimmere timing van het energieverbruik, en dus tot efficiënter gebruik van de lokaal opgewekte stroom. Bewoners houden ook een aansluiting op het ‘gewone’ elektriciteitsnet.

Reageer op dit artikel