nieuws

Oplevering – Dakopbouwen en gekeimde kaders

Geen categorie

Onlangs is het woongebouw in Amsterdam, ontworpen door Maaskant en van Velzen architecten opgeleverd. Het is gelegen op de locatie Grootslag in Nieuwendam-Noord, tegen de A10 aan met er tussen een groenstrook.

Oplevering – Dakopbouwen en gekeimde kaders

Op de plek waar naoorlogse woningbouw is gesloopt zijn 84 woningen gebouwd. Het stedebouwkundig plan bestaat uit drie gesloten blokken met verschillende woningtypes: eengezinswoningen, beneden- en bovenwoningen en een vrijstaande woning. Eén blok is doorsneden om plaats te maken voor een speelplein. 

Wat de woningen voor bewoners interessant maakt, is dat er een aantal opties zijn waarmee de woningen kunnen worden uitgebreid, waaronder verschillende typen dakopbouw. Omdat het aantal toevoegingen vooraf niet te voorspellen was, is er gekozen voor een strategie die onverwachte toevoegingen vanzelfsprekend kan verdragen. De bouwblokken zijn van donkerbruin metselwerk. 

Vrije dakopbouw
Rond de ramen en de dakopbouwen zijn in een vrije compositie gekeimde kaders opgenomen, zodat de opbouwen deel uitmaken van de rest van het gebouw. Daarnaast is er gestreefd elke woning een eigen identiteit te geven door de positie en afmetingen van de kozijnen te variëren en door de verdiepte entreenissen in een kleur te schilderen.

Reageer op dit artikel