nieuws

Onherkenbare galerijflat

Geen categorie

Onlangs is het Furore-blok A op de locatie WG-Oost in Amsterdam van Kruunenberg Van der Erve Architecten opgeleverd. Het gebouw huist vier commerciële ruimten, 22 sociale huurwoningen en 24 koopwoningen, waarvan er drie werkwoningen zijn. De woningen zijn niet geclusterd naar type, maar verspreid door het hele gebouw.

galerijflat-liggend-01.jpg    galerijflat-liggend-04.jpg

Het blok maakt deel uit van drie bouwvolumen uit het stedebouwkundig plan voor WG-Oost van Jo Crepain. Het gebouw bestaat uit twee bouwdelen op een vijf meter hoog basement. Dit basement oogt in eerste instantie solide maar is uitgevoerd in helder glas en grof gefigureerd smeltglas, deels in een warmte-isolerende uitvoering. De plint fungeert als een balustrade voor de Franse balkons van de achterliggende woningen. De bouwdelen worden met elkaar verbonden door loopbruggen en een glazen geluidsscherm. Een ritme van verticale gevelopeningen en gaten in de hoge dakranden kenmerkt de bakstenen gevels. Dit wordt versterkt door accenten in de vorm van grote ‘bloemkozijnen’. 

galerijflat-liggend-07.jpg    galerijflat-liggend-06.jpg

De architecten hebben een opmerkelijk gebouw gemaakt dat zich goed voegt in het stedelijk weefsel, terwijl het eigenlijk gewoon een galerijflat is. 

galerijflat-staand-02.jpg    galerijflat-staand-03.jpg
Foto’s Luuk Kramer

 

www.2xu.nl/furore

Reageer op dit artikel