nieuws

Nieuwe cruisehaven voor Scheveningen

Geen categorie

De plannen voor een cruisehaven in Scheveningen beginnen langzaam maar zeker vorm te krijgen. Onlangs onderzocht ‘Het consortium Cruiseport The Hague, Port of Holland’ drie scenario’s voor de aanleg van een Next Generation Cruisehaven in de nieuwe buitenhaven van Scheveningen.

Nieuwe cruisehaven voor Scheveningen

Bij de plannen zijn twee stedebouwkundige bureaus ingeschakeld: SMC Alsop uit Londen en Bermello Ajamil & Partners uit Miami.  De resultaten van het onderzoek zijn inmiddels aangeboden aan de Haagse wethouder Marnix Norder. 

Volgens marktonderzoek van de cruisesector is er behoefte aan een nieuwe cruise port. Scheveningen biedt grote mogelijkheden voor een dergelijke haven, zeker gezien haar achterland. Vanuit hier kan de toerist eenvoudig dagexcursies ondernemen naar verschillende bestemmingen in Nederland. 

Het onderzoek dat het consortium, bestaande uit projectontwikkelaar AM, woningcorporatie Vestia en cruiseport specialist Züblin Grenada uitvoerde, toont aan dat de aanleg van een cruisehaven in Scheveningen in belangrijke mate zal bijdragen aan het imago dat Den Haag heeft als wereldstad aan zee. Ook economisch zal het zijn vruchten afwerpen: nieuwe banen worden gegeneerd en ruim honderd schepen per jaar met circa 250.000 passagiers en zo’n 40.000 bemanningsleden zullen velen euro’s in ons land gaan besteden. 

Op grond van het onderzoek verdient het scenario waarbij de cruiseterminal aansluit op het voormalige Norfolkterrein de voorkeur. De stedebouwkundige oriëntatie op zee en een centrale ligging, logistiek en verkeerstechnisch het meest optimaal, financieel haalbaar en de minste belemmering voor het zicht op zee, zijn hiervoor de redenen. De financiering van de haveninfrastructuur en de landaanwinning wordt mogelijk gemaakt door de realisering van een vastgoedprogramma dat voorziet in woningen, commercieel vastgoed en een multifunctioneel cruiseterminalcomplex. Het programma kan eventueel worden uitgebreid met bijvoorbeeld een jachthaven en een specifieke haven voor verre visserij.

De gemeente gaat zich de komende tijd beraden. Het college kiest een voorkeursvariant die ook wordt onderworpen aan een milieueffectrapportage en een haalbaarheidsanalyse. Daarna volgt het definitieve besluit.

Zie ook: www.am.nl

Reageer op dit artikel