nieuws

Instituut voor Beeld en Geluid wint Gouden Piramide 2008

Geen categorie

Stichting Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum is de winnaar van de Gouden Piramide 2008. De Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap werd afgelopen zaterdag uitgereikt door minister van onderwijs, cultuur en wetenschap, Ronald Plasterk.

Instituut voor Beeld en Geluid wint Gouden Piramide 2008

Het gebouw op het Mediapark in Hilversum, een ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten, is gerealiseerd voor het beheer, de openbaarmaking en het gebruik van archieven van beeld en geluid van de publieke omroep.   Door middel van vijftien ‘zwevende’ paviljoen kunnen bezoekers door middel van ‘experience’ de geschiedenis van de Nederlandse televisie zien. Een belangrijk deel van het gebouw, de archieven, bevinden zich vijf lagen diep onder de grond. 

Volgens de jury is het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum “een van de opmerkelijkste gebouwen van de laatste jaren. Een topprestatie van de architecten.” Over de opdrachtgever: “Als algemeen directeur van de stichting is hij stap voor stap het proces ingegaan, van het veiligstellen van het benodigde budget, de Europese architectenselectie, het vervolmaken van het ontwerp, het doorlopen van de procedures tot het afdwingen van ‘wat hem beloofd was’ in de eindfase.” 

De Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap bestaat uit een bedrag van 50.000 euro, een speciaal vervaardigde trofee en een catalogus waarin de beste inzendingen van de prijsronde uitvoerig worden gedocumenteerd en beschreven De publicatie wordt uitgegeven door Uitgeverij 010 te Rotterdam met de titel ‘Visioen en Werkelijkheid’  (Uitgeverij 010,   ISBN 978 90 6450 667-3).  

De Gouden Piramide is een gezamenlijk initiatief van de ministeries van VROM, LNV, OCW, en VenW .

www.goudenpiramide.nl
www.vrom.nl/rijksbouwmeester 
www.vrom.nl/rijksgebouwendienst

Reageer op dit artikel