nieuws

Winnaars Dutch Design Awards

Geen categorie

Tijdens de aftrap van de Dutch Design Week Eindhoven zijn de winnaars van de Dutch Design Awards bekendgemaakt.

De prijs der prijzen, de zogenaamde Golden Eye, is uitgereikt aan Christien Meindertsma en Julie Joliat voor het boek PIG 05049. Daarin volgen ze met chirurgische precisie hoe de gesorteerde delen van een varken over de wereld worden verspreid. De jury roemt de innovatieve wijze waarop dit ontwerp esthetisch en zorgvuldig is vormgegeven. Naast de Golden Eye, deelde de jury 19 awards uit in de subcategorieën van Communicatie, Product en Ruimtelijk Ontwerp.

varkensboek.jpg

De in Londen woonachtige ontwerper Jorre van Ast won in de categorie Beste product duurzaamheid & ecologie met de Jar Tops. Dit is een serie kunststof draaideksels die op diverse maten glazen potten uit de hele wereld kunnen worden geschroefd, waardoor waardeloos geachte producten een nieuwe functie krijgen als suikerstrooier of melkkannetje. De serie wordt geproduceerd door Royal VKB. 

Jorre’s ex-studiegenoot Shay Alkalay ontving voor zijn slimme ladenkast Pivot, in productie genomen door Arco, de eerste prijs in de categorie Beste product wonen. De Pivot heeft scharnierende laden, zodat alle laden gelijktijdig toegankelijk zijn. Hierdoor heeft de gebruiker in een oogopslag overzicht over zijn spullen.

De prijs voor het Beste product openbare ruimte ging naar Ruud Jan Kokke voor zijn hekwerk op het Olympiaplein in Amsterdam, dat hol is van binnen en bol van buiten. 

Lodewijk Baljon landschapsarchitecten / Hans Davidson won met het nieuwe stationsplein van Apeldoorn in de categorie Beste ontwerp openbare ruimte. Het Beste ontwerp privaat interieur is voor Powerhouse Company, die met Villa 1 (zie publicatie in de Architect november) een woning realiseerde zonder binnenwanden. Het beste ontwerp publiek interieur is voor Customr met SportDomes DJI. Dit is een verplaatsbare overkoepelde sport- en luchtplaats voor illegale vluchtelingen in Zaandam. 

De winnaars en genomineerden van de Dutch Design Awards 2008 krijgen allemaal een welverdiende plek in de speciale tentoonstelling en in de catalogus. De expositie is gedurende de Dutch Design Week van 18 oktober tot en met 26 oktober te bewonderen in het Brainport Greenhouse op het Stadhuisplein in Eindhoven. 

www.dutchdesignawards.nl

Reageer op dit artikel