nieuws

Stirling Prize en andere onderscheidingen

Geen categorie

Zaterdagavond zijn tijdens een feestelijk gala in Londen de prijzen van het RIBA, Royal Institute of British Architects, waaronder de Striling Prize, uitgereikt.

Stirling Prize en andere onderscheidingen

Het project Accordia, een samenwerkingsproject van Maccreanor Lavington, Feilden Clegg Bradley Studios en Alison Brookes Architects sleepte de felbegeerde Stirling Prize in de wacht. Het project, een voormalig militair terrein aan de rand van Cambride, kreeg in 2005 een nieuwe bestemming als woonwijk waarin een hoge dichtheid een onderdeel van de ontwerpopgave vormde. In het stedebouwkundige plan van Feilden Clegg Bradley architects ontwierp MaccreanorLavington 34 eengezinswoningen in de vorm van traditionele Engelse stedelijke ‘mews’. De woningen hebben twee entrees: een formele hoofdentree aan de laanzijde en een informele, tweede entree aan de achterstraat waar dagelijkse doorgang plaatsvindt. De geringe kavelgrootte van 5,2 meter breed en 22 tot 25 meter diep in combinatie met grote woningen van 180-240 m2 liet geen ruimte voor de traditionele tuin. De oplossing werd gevonden in wisselende buitenruimtes verspreid over alle woonlagen: een aan keuken en eetkamer grenzende patio en veranda, een aan de woonkamer grenzende serre en terras en tenslotte nog een eigen patio voor de grootste slaapkamer op de tweede verdieping. 

ML_Accordia_5x4_01 smaller.jpg

De Manser Medal for Houses and Housing ging naar Oxley Woods door Rogers Stirk Harbour + Partners. De prijs is bestemd voor een uniek woonhuis ontworpen door een architect in het Verenigd Koningrijk.

De prijs voor een project met een constructiebudget van minder dan 1 miljoen, de Stephen Lawrence Prize ging naar Sackler Crossing door John Pawson.

Het Oude Marktplein in Nottingham, een ontwerp van Gustafson Porter, kreeg de RIBA Cabe Public Space Award die staat voor de best toegankelijke openbare ruimte. 

St. Pancras International door Alastair Lansley (voor Union Railways) kreeg de Crown Estate Conservation Award.  Deze prijs is bedoeld voor een succesvol renovatie- of restauratieproject. 

De Sustainability Award ging naar het Manchester Civil Justice Center in Manchester door Denton Corker Marshall.  De prijs wordt gegeven aan het beste duurzame gebouw. 

Westminster Academy in het NAIM Dangoor Centre door Allford Hall Monaghan Morris kreeg de Sorrel Foundation Schools Award voor het beste schoolinterieurontwerp.

www.architecture.com

Reageer op dit artikel