nieuws

Industrieel ontwerp voor beter gehoor

Geen categorie

Judicaël Cornu heeft de Dynamo Young Design Award gewonnen voor zijn onderzoek naar de geleiding van geluid via botten.

Industrieel ontwerp voor beter gehoor

Volgens wetenschappelijke inzichten maken botten het mogelijk geluid behoorlijk nauwkeurig over te brengen. Daarom ontwikkelde Cornu in samenwerking met het Muziekinstrumentenmuseum een reeks objecten die voorzien zijn van een klein stukje keramiek of Corian, dat vibreert en via het interne oor een geluidsband (commentaar of muziek) over kan zetten. Dit gebeurt door een eenvoudige toepassing van dit element in Corian op een deel van de schedel of de kaak. De schedel vervult dan de rol van bot en brengt de informatie rechtstreeks over naar het interne oor. Volgens Cornu is het daarmee mogelijk dat een gebruiker in een audiogids in een museum bijvoorbeeld het commentaar hoort én de geluiden om hem heen. 

De jury beloonde dit project vanwege de inzetbaarheid en sociale betekenis. Cornu ontving daarom 2500 euro uit handen van Benoît Cerexhe, Minister van Werk en Economie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

Kaspar Hamacher voor zijn subtiel werk met hout en leer ontving de publieksprijs.

Sinds ze in 2001 in het leven werden geroepen, vormen de Dynamo Young Design Awards een springplank en een visitekaartje voor de nieuwe generatie Belgische ontwerpers. De nationale wedstrijd wil ontwerpers onder de 35 jaar in de schijnwerpers zetten. Onder andere Bram Boo, Sylvain Willenz en Nathalie Dewez gingen Cornu voor. 

www.dynamodesign.be
www.designedinbrussels.be

Reageer op dit artikel