nieuws

Congres Architectuur en Kantoren – Ontbijten op kantoor

Geen categorie

De kantooromgeving staat aan de vooravond van ingrijpende veranderingen. Dat althans viel op te maken uit het congres ‘Architectuur en kantoren’, dat de redactie van de Architect gisteren in gebouw Westraven in Utrecht hield. Het uitgebreide programma aan lezingen, discussie en workshops trok 220 bezoekers.

Congres Architectuur en Kantoren – Ontbijten op kantoor

De huidige kantooromgeving blijkt niet meer te voldoen. Volgens stedebouwkundige Cor Geluk zijn veel kantoorgebieden eendimensionaal en zielloos als er niet wordt gewerkt. Een kantoorgebouw zou in een omgeving moeten staan waar je op zondag met je kinderen komt. Ook zou je er je ontbijt moeten kunnen nuttigen. Nu ons prive en werkende leven steeds meer in elkaar schuiven, wordt het kantoor volgens ontwikkelaar Karin Laglas een plek die zelfontplooiing moet faciliteren. 

Ontbijten op kantoor
De kantooromgeving staat aan de vooravond van ingrijpende veranderingen. Dat althans viel op te maken uit het congres ‘Architectuur en kantoren’, dat de redactie van de Architect gisteren in gebouw Westraven in Utrecht hield. Het uitgebreide programma aan lezingen, discussie en workshops trok 220 bezoeker .

De huidige kantooromgeving blijkt niet meer te voldoen. Volgens stedebouwkundige Cor Geluk zijn veel kantoorgebieden eendimensionaal en zielloos als er niet wordt gewerkt. Een kantoorgebouw zou in een omgeving moeten staan waar je op zondag met je kinderen komt. Ook zou je er je ontbijt moeten kunnen nuttigen. Nu ons prive en werkende leven steeds meer in elkaar schuiven, wordt het kantoor volgens ontwikkelaar Karin Laglas een plek die zelfontplooiing moet faciliteren. 

Ook adviseur Erik Veldhoen wees erop dat kantoren op een andere manier worden gebruikt dan vijftig jaar geleden. Samenwerken wordt steeds belangrijker en zal over vijf jaar 75 procent van de tijd beslaan, voorspelde hij. Op dergelijke werkprocessen zou je de gebouwen moeten aanpassen. Om deze reden pleite voor gebouwen die in honderd jaar worden afgeschreven.

Veldhoens pleidooi voor robuuste gebouwen kon op veel instemming rekenen. De vraag is wel hoe je die voor elkaar krijgt, zo bleek uit de paneldiscussie. Het systeem zit nu zo in elkaar dat gebruikers iedere tien jaar verhuizen. Veel mogelijkheden om je daaraan te onttrekken zijn er niet, stelde architect Jeroen van Schooten. Mogelijkheden ontstaan pas als gelet gaat worden op onderhoud en energieverbruik. Hij toonde zich, zoals velen die dag, een warm voorstander van integraal ontwerpen. 

Ook adviseur Erik Veldhoen wees erop dat kantoren op een andere manier worden gebruikt dan vijftig jaar geleden. Samenwerken wordt steeds belangrijker en zal over vijf jaar 75 procent van de tijd beslaan, voorspelde hij. Op dergelijke werkprocessen zou je de gebouwen moeten aanpassen. Om deze reden pleite voor gebouwen die in honderd jaar worden afgeschreven.

Veldhoens pleidooi voor robuuste gebouwen kon op veel instemming rekenen. De vraag is wel hoe je die voor elkaar krijgt, zo bleek uit de paneldiscussie. Het systeem zit nu zo in elkaar dat gebruikers iedere tien jaar verhuizen. Veel mogelijkheden om je daaraan te onttrekken zijn er niet, stelde architect Jeroen van Schooten. Mogelijkheden ontstaan pas als gelet gaat worden op onderhoud en energieverbruik. Hij toonde zich, zoals velen die dag, een warm voorstander van integraal ontwerpen.

Voor een uitgebreid verslag: www.congres-dearchitect.nl

Reageer op dit artikel