nieuws

Claudy Jongstra krijgt Cultuurfondsprijs

Geen categorie

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Toegepaste Kunst en Bouwkunst is toegekend aan stofontwerpster Claudy Jongstra. De prijs bedraagt 50.000 euro en wordt 25 november uitgereikt in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Claudy Jongstra krijgt Cultuurfondsprijs

Als stofontwerpster neemt Claudy Jongstra in Nederland een unieke plaats in. Ze is gefascineerd door vilt en houdt zich al bijna vijftien jaar bezig met de verwerking van vervilte wol die zij met andere materialen verrijkt en kleur geeft. Jongstra’s interesse in wol en kleur gaat zo ver dat ze voor eigen gebruik beschikt over een kudde van 200 Drentse heideschapen en haar eigen plantaardige ververij is begonnen.

Jongstra studeerde cum laude af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, richting modevormgeving, en ontwierp stoffen voor internationale modeontwerpers als John Galliano, Donna Karan en Christian Lacroix. Tevens werkt zij geregeld samen met de Nederlandse modeontwerper Alexander van Slobbe.

Nu behoren ook wandtapijten en wandinstallaties tot haar terrein, die zij ontwierp voor het Catshuis, de Nederlandse ambassade in Berlijn, het huis voor Cultuur en Bestuur te Nijverdal en onlangs de entree van de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Daarbij werkt zij nauw samen met architecten als Claus en Kaan Architecten en Jo Coenen. 

De jury van de Prijs voor Toegepaste Kunst en Bouwkunst 2008 prijst de onafhankelijke, autonome koers die Jongstra volgt, zonder ook maar enige concessie te doen aan haar opdrachtgevers. De jury bestond uit Titus Eliëns (voorzitter), Bernard Hulsman en Timo de Rijk.

Op dit moment is in het Tilburgse museum De Pont een tentoonstelling met vrij werk van Jongstra te zien. Samen met kunstenaar Marc Mulders maakte zij de ruim 40×40 meter grote installatie Mapping out Paradise, waarbij tientallen gekleurde, vilten panelen in meterslange stroken door de zaal slingeren. 

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Toegepaste Kunst en Bouwkunst wordt eens in de drie jaar toegekend aan een in Nederland gevestigde instelling, persoon of groep van personen.

Reageer op dit artikel