nieuws

Atelier Pro wint twee Amerikaanse prijzen

Geen categorie

De International School The Hague, een ontwerp van atelier Pro (projectarchitecten Leon Thier en Hans Kalkhoven) heeft een van de twee ‘Honor Awards 2008’, de hoogste jaarlijkse onderscheiding van het Amerikaanse onderwijsplatform Design Share, gewonnen. Aan het TRIAS-College voor VMBO in Krommenie, ook van atelier Pro (projectarchitecten Leon Thier en Johan Blokland) werd een van de acht ‘Merit Awards 2008’ toegekend.

Atelier Pro wint twee Amerikaanse prijzen

De International School The Hague (2006) biedt plaats aan 1300 leerlingen met 80 verschillende nationaliteiten, verdeeld over een kinderopvang, een basisschool en een middelbare school. Het is een compact gebouw met leeftijdsgebonden clusters, gegroepeerd rond het centrale hart, de Plaza. Via dit grote en lichte atrium zijn alle onderdelen en de hele hoogte van het gebouw te zien. Voordat de leerlingen naar hun klas gaan, betreden ze de ‘lounge’ van hun cluster. Deze lounges zijn ingericht als huiskamer en hebben ieder een eigen identiteit.

Voor het Trias VMBO (2006) in Krommenie is een schoolgebouw gerealiseerd van 18.000 m2 en een sportcentrum van meer dan 6.000 m2. De uitdaging was hier om voor ieder van de 1800 leerlingen een eigen plek te creëren. Het gebouw bestaat uit een hoofdvolume langs de provinciale weg met haaks daarop zes vleugels. De inhammen tussen die vleugels zijn voorzien van een glazen overkapping en kunnen zo dienst doen als pauze- en prakrijkruimte. De zogenaamde Brink, die verbonden is met het sportplein, vormt het centrale hart van de school.

Design Share, een Amerikaans onderwijsplatform, reikt sinds 2000 jaarlijks prijzen uit voor de beste en meest innovatieve schoolgebouwen in de hele wereld. Bij de jurering wordt niet alleen gekeken naar de architectuur, maar spelen ook de onderwijskundige aspecten een belangrijke rol.

Eind 2007 richtte architect Leon Thier, tot dan een van de architect-directeuren van Atelier PRO, Studio Leon Thier architecten op. 

Reageer op dit artikel