nieuws

Architect van het Jaar 2008

Geen categorie

De genomineerden voor de ‘Architect van het Jaar Prijs’ zijn bekend.

 

Genomineerd zijn:
In de categorie Large (bureaus vanaf 21 medewerkers): 
Cepezed uit Delft; Faro Architecten uit Lisserbroek; Rudy Uytenhaak Architectenbureau uit Amsterdam

In de categorie Medium (bureaus van 6 tot en met 20 medewerkers): 
Onix Architecten uit Groningen; Architectenbureau Marlies Rohmer uit Amsterdam; Architectenbureau Paul de Ruiter uit Amsterdam

In de categorie Small (bureaus tot en met 5 medewerkers): 
Geusebroek Stefanova Architectenbureau uit Amsterdam; JagerJanssen Architecten BNA uit Rotterdam 

Aan de inzenders werd gevraagd om hun visie te geven op een tweetal zelf gekozen thema’s en die visie te illustreren aan de hand van enkele gerealiseerde projecten. Tenlotte vroeg de jury om aan te geven wat nu de specifieke bijdrage van het architectenbureau was aan de Nederlandse architectuur, aan het architectenvak of aan de architectengemeenschap. 

De genomineerde inzendingen zullen in de loop van de maand oktober te zien zijn op de website van de prijs (www.architectvanhetjaar.nl). 

Begin november zal de jury alle acht genomineerden ontvangen voor een korte presentatie en een vragenronde, waarna de winnaar per categorie en de uiteindelijke prijswinnaar kan worden bepaald. De winnende ‘Architect van het Jaar’ ontvangt naast de eer tevens een geldprijs van 5000 euro. 

De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking eind november. Tevens verschijnt bij die gelegenheid de eerste druk van de ‘NL Architectengids 2008-09‘, samengesteld door Kees van der Hoeven en uitgegeven door ArchitectenWerk te Wassenaar. 

Op www.architectenweb.nl is een publieksprijs georganiseerd, bezoekers kunnen daar hun stem uitbrengen op hun favoriet. Het genomineerde architectenbureau met de meeste publieksstemmen ontvangt een speciale extra prijs. 

De ‘Architect van het Jaar prijs’ heeft als belangrijkste doel om – naast de architectonische kwaliteit van hun gerealiseerde werk – ook de professionaliteit en innovatiekracht van Nederlandse architectenbureaus nader onder de aandacht te brengen van opdrachtgevers, pers en publiek. 

De jury bestaat uit Machiel van Dorst (docent TU Delft), Bernard Hulsman (redacteur NRC Handelsblad) en Robert Winkel (Mei Architecten www.architectenwerk.nl

Reageer op dit artikel