nieuws

Oplevering – Wonen tussen groen en water

Geen categorie

Met de oplevering van twee identieke appartementengebouwen nadert de wijk Hoornse Zoom in Delft haar voltooiing. Clematis, ofwel de ‘tweeling’ is de laatste fase van het KOW deel. Door haar positionering aan de kop van het hoefijzervormige hart van het stedebouwkundige plan, markeert het project de groene entree tot de nieuwe woonwijk.

Oplevering – Wonen tussen groen en water

Op een twaalf hectare grote bedrijventerrein tussen Delft en Den Hoorn realiseren   Amstelland, Rabo Vastgoed en Citadel een stedelijke woonlocatie met vijfhonderd woningen. Er moest een sterk stedebouwkundig ensemble komen met veel groen- en water, en binnen een relatief hoge dichtheid moest ruimtelijkheid worden gegenereerd door zichtlijnen en een centraal gelegen groengebied. Overige uitgangspunten waren: identiteit en woonkwaliteit door klassieke stedebouwkundige elementen, duurzame parkeeroplossingen en integratie van een ecologische zone.   

Het ontwerp wat KOW in 2003 afrondde, heeft een eenvoudige stedebouwkundige hoofdstructuur, met een hiërarchische opbouw en duidelijke begrenzingen. Het hoefijzervormige hart met daaraan de appartementengebouwen Clematis vormt de hoofdontsluiting van de wijk en is samen met de singel en de vijver het bindende element. De architectuur van de woningen – kappen met grote overstekken, erkers, entrees aan de straatzijde – doet sterk denken aan die van een jaren dertig wijk. De buitenzijde van het ‘hoefijzer’ is de hoofd- ontsluitingsroute binnen het plan. De bebouwing erlangs overwegend van wit metselwerk. 

Door een afgewogen kleurenreeks in de gevels ontstaat een goede samenhang tussen de woningen en de openbare ruimte. Er is veel groen en er zijn diverse veilige speelplekken voor kinderen. De volwassen lindebomen in het hart van de wijk maken de Hoornse Zoom af.

www.kow.nl

Reageer op dit artikel