nieuws

Oplevering – Nieuw leven voor oud complex

Geen categorie

Deze maand wordt woonproject de Bakens in Zwijndrecht opgeleverd. Het complex uit de jaren zestig heeft een opvallende metamorfose ondergaan, de gevel is weer van ‘onze tijd’ en er is een fors aantal appartementen toegevoegd. Dankzij deze herstructurering, naar ontwerp van Kokon Architectuur en Stedenbouw, is de levensduur van de Bakens met enkele decennia verlengd.

Oplevering – Nieuw leven voor oud complex

Aan de bestaande woningvoorraad van 444 seniorenwoningen zijn 134 appartementen toegevoegd. Het originele complex bestond uit vier blokken, waarvan een lang en een kort blok die twee aan twee onder een hoek bij elkaar staan. Op iedere hoekverbinding is een toren gerealiseerd, van respectievelijk 21 en 23 bouwlagen, die onderdak bieden aan diverse woningen. De bestaande gebouwen zelf zijn opgetopt met twee en drie bouwlagen, hierin zijn chaletachtige maisonnettes ondergebracht. De balkons van de bestaande woningen zijn vergroot. Ook de vluchtwegen zijn aangepast, door aan de achterzijde de bestaande zeembalkons te verbreden. Betonnen kaders bij de balkons geven een speels effect, waardoor weinig meer doet herinneren aan de oude monotone gevel van het jaren zestig complex. De bewoners hebben de beschikking over veertig trappenhuizen met lift. Ook kunnen ze gebruik maken van een sport- en leisurecentrum speciaal gericht op ouderen. Zo is de Bakens getransformeerd in een grootschalig centrum van wonen, welzijn en zorg.

www.kokon.nl

Reageer op dit artikel