nieuws

Project – Acht hectare park op het dak

Geen categorie

Het Vierhavensgebied in Rotterdam wordt de komende jaren ontwikkeld tot een nieuwe stedelijke plek met het ambitieniveau van het Lloydkwartier, de Mullerpier en de Kop van Zuid. Tussen het Marconiplein en het Hudsonplein wordt in dit kader de Parkboulevard gebouwd: een complex bestaande uit negenhonderd strekkende meter winkels en zeshonderd meter andere bedrijvigheid, met op het dak een park van acht hectare.

Project – Acht hectare park op het dak

De Parkboulevard komt op de plek van een oud railemplacement aan de Vierhavensstraat, dat wordt omgebouwd tot ‘Parklane’ met dubbele rijbanen en veel groen. Architectenbureau Butzelaar Van Son tekende voor het ontwerp van het complex; Bartels Ingenieursbureau is in de arm genomen voor het constructief en bouwkundig advies.

De grootste uitdaging is het park. De Parkboulevard is het eerste project in Nederland waarbij volwaardige bomen midden op een dak worden geplaatst. Bij eerdere projecten (zoals het Museumplein in Amsterdam) werden bomen altijd boven een dragende muur geplaatst. De uitdaging zit in het gewicht (een park vraagt een laag aarde van een meter dik), de afwatering en het feit dat de boomwortels niet door het beton mogen dringen – ook niet na dertig jaar.

Het park bevindt zich op het winkelgedeelte. Dit wordt in één keer gerealiseerd zodat alle winkels (in totaal 22.000 vierkante meter) gelijktijdig hun deuren kunnen openen. De andere bedrijven worden ondergebracht in twee gebouwen, aan de kop en aan de staart van het winkeldeel. Deze worden als tweede en derde fase gebouwd. Aan de kant van het Hudsonplein is ruimte voor een gebouw van 5.000 vierkante meter, dat plaats biedt aan culturele en leisure-functies met bijbehorende horeca. Aansluitend ligt het monumentale Diepeveenpand, dat huisvesting biedt aan creatieve bedrijven. Bij het Marconiplein komt een multifunctioneel gebouw van circa 18.000 vierkante meter. Hier kunnen kantoren en onderwijsinstellingen zich vestigen. De begane grond biedt ruimte aan winkels, horeca en baliefuncties.

www.parkboulevard.nl

Reageer op dit artikel