nieuws

Oplevering – Verborgen modernisme op IJburg

Geen categorie

Onlangs is op IJburg een complex met 31 sociale huurwoningen opgeleverd. De woonkamers zijn op het noorden gericht, zodat ze vrij zicht bieden op het IJmeer. Slaapkamers, keukens, sanitaire voorzieningen en de entree’s, bereikbaar via galerijen, bevinden zich aan de achterzijde van het U-vormige gebouw. Atelier Kempe Thill heeft getracht om het gebouw – ondanks de vele restricties – een moderne uitstraling te geven.

Het programma van eisen schreef onder meer de volgende zaken voor: het gebruik van de gelige baksteen; de ‘oud-Amsterdamse’ trappen naar de voordeuren op de benedenverdieping; verticale accenten die laten zien waar het een appartement begint en eindigt; gelijkwaardige ontwikkeling van de voorgevel om de hoek; woonkamers zo veel mogelijk aan de voorkant; en toegang via een galerij. Verder moesten de appartementen negentig vierkante meter beslaan en twee slaapkamers bevatten.

De woonkamers zijn 9,60 meter lang: twee traveeën van 4,80 meter. Een dragende façade versterkt het panoramische effect, bovendien hoeven zo in de woonkamer geen hinderlijke kolommen of muren te worden geplaatst. Vanwege het beperkte budget is gekozen voor een verdeling van zestig procent gesloten geveldelen en veertig procent glas. De ramen scharnieren en kunnen van binnenuit worden schoongehouden. Boven de ramen bevinden zich onzichtbare ventilatiesluiven.

www.atelierkempethill.com

Reageer op dit artikel