nieuws

Nieuw ontwerp voor traditionele polderschuur

Geen categorie

Architectenbureau Onix uit Groningen heeft de meervoudige ontwerpopdracht voor een nieuwe polderschuur in Noordoostpolder gewonnen. De ontwerpers van Onix noemen de nieuwe schuur: Polderschuur #4.

Nieuw ontwerp voor traditionele polderschuur

Het winnende ontwerp is de opvolger van drie generaties schokbetonschuren. De nieuwe schuur heeft twee nokken, een zakgoot in het midden van de kap, maar vooral een grotere overspanning met minder loze ruimte. Als enige inzending is deze schuur op korte termijn en binnen het gestelde budget te bouwen, omdat er grotendeels conventionele bouwmaterialen worden gebruikt.

De naoorlogse schuren van schokbeton zijn voor de huidige boeren niet zo praktisch meer. Aardappels worden bijvoorbeeld niet meer los in de schuur gestort, maar in grote kisten, die moeilijk zijn te stapelen in de lage schokbetonschuren. Boeren die hun bedrijf willen uitbreiden, kiezen daarom meestal voor zogenoemde hoge megaschuren. 

Nu er een winnend ontwerp is, is het wachten op de eerste boer die zich bij de gemeente meldt om de Polderschuur #4 daadwerkelijk te gaan bouwen.

Museum Nagele
In de maanden augustus tot en met oktober zijn de inzendingen te zien in Museum Nagele in Nagele. Het museum is elke week geopend van donderdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.museumnagele.nl

Bron: www.noordoostpolder.nl

Reageer op dit artikel