nieuws

Project – Voorlopig ontwerp Stadskantoor Utrecht goedgekeurd

Geen categorie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht gaat accoord met het voorlopig ontwerp voor het Stadskantoor Utrecht. Dirk Jan Postel van Kraaijvanger • Urbis en Christian Müller gaan vanaf heden hun plannen uitwerken tot een definitief ontwerp. In de loop van 2009 moet de bouw starten, waarna in 2011 de oplevering volgt.

Het nieuwe stadskantoor komt te liggen op een complexe en tevens markante locatie, naast de nieuwe OV-terminal van Utrecht Centraal. In een podium waarop het gebouw komt te staan, zijn het parkeren, de fietsenstalling en de expeditie ondergebracht. Het podium sluit aan op de OV-terminal. Tussen terminal en stadskantoor komt een openbare verbinding.

Het kantoor zal 65.000 vierkante meter beslaan, met een open publiekshal over meerdere niveaus van ongeveer 5500 vierkante meter. Het ontwerp bestaat uit een stapeling van meerdere gebouwtypen, hierdoor ontstaan er diverse plattegronden en kan iedere verdieping optimaal profiteren van daglicht. 

Elf gemeentelijke diensten en de leden van het college, bij elkaar circa 2500 medewerkers, worden in het nieuwe complex ondergebracht. Nagenoeg alle gemeentelijke loketten komen in de centrale open hal. 

Volgens wethouder Janssen past het gebouw goed in de omgeving, is het herkenbaar en voor iedereen goed bereikbaar. De inwoners van Utrecht kunnen straks nog beter worden geholpen. Voor Dirk Jan Postel is het een uitdaging om een groot complex transparant en herkenbaar te maken en om een combinatie te vinden van bijzondere architectuur, een hoog comfort en een goede sfeer.

www.kraaijvangerurbis.nl

Reageer op dit artikel