nieuws

Project – Brand leidt snel tot BK City

Geen categorie

Eigenaar Fortis heeft het voormalige hoofdgebouw van de TU Delft beschikbaar gesteld als tijdelijke huisvesting voor de faculteit Bouwkunde.

Project – Brand leidt snel tot BK City

Het gebouw, rond 1920 gerealiseerd voor Scheikunde, is ongeveer 10.000 m2 te klein voor Bouwkunde, zodat er ruimtes aan en om moeten komen. De faculteit heeft hier geen gras over laten groeien: kort na de toewijzing ligt het hierboven afgebeelde plan voor ‘BK City’ al klaar. Het is ontworpen met medewerking van Mick Eekhout, Diederick Fokkema, Herman Kossmann, Winy Maas, Wytze Patijn en Job Roos. 

Als het goed is hoeft Bouwkunde slechts vier jaar van de tijdelijke oplossing gebruik te maken; daarna moet het nieuwe gebouw klaar zijn. Het ontwerpen hiervan wordt eveneens voortvarend aangepakt. Decaan Bouwkunde Wytze Patijn: “We zijn ons natuurlijk rot geschokken van de brand, maar proberen die nu om te buigen in iets positiefs. En het positieve ís dat we nu een nieuw gebouw kunnen neerzetten. We willen deze kans grijpen om iedereen die dat wil te laten meedenken. Er worden studenten-ontwerpweekends georganiseerd binnen de faculteit, maar we krijgen ook veel reacties van architecten die hier in het verleden zijn opgeleid, van ontwerpers en van opleidingen in het buitenland. Daarom gaan we een internationale prijsvraag uitschrijven, in twee delen. Eerst één om ideeën te verzamelen en dan pas de definitieve prijsvraag voor het ontwerp. We willen namelijk dat in elk geval de studenten nadenken over de vraag hoe een architectuurfaculteit er uit moet zien die nog vijftig jaar mee moet. Daarbij is duurzaamheid uiteraard een thema.”

Reageer op dit artikel