nieuws

Marlies Rohmer prijswinnaar Amsterdamprijs voor de Kunsten 2008

Geen categorie

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst kent de Amsterdamprijs voor de Kunsten dit jaar toe aan architect Marlies Rohmer, videokunstenaar Julika Rudelius, muzikanten Pete Philly and Perquisite.

De winnaars zijn van bijzondere betekenis voor de kunst en cultuur en leveren volgens de jury, ieder op eigen wijze een bijzondere, actuele en grens-overschrijdende bijdrage aan de kunsten in Amsterdam. Tijdens de prijsuitreiking, die plaatsvindt op 28 augustus 2008 in Muziekgebouw aan ’t IJ, ontvangen de kunstenaars ieder de prijs van € 35.000 uit handen van burgemeester Job Cohen. 

Marlies Rohmer (1957, Rotterdam) richtte in 1986 haar eigen bureau op in Amsterdam. In Amsterdam heeft zij onder meer gewerkt aan het politiebureau en de stedelijke vernieuwing aan de Nieuwmarkt, woningbouw van de Baarsjes tot de Spaarndammerdijk, op het Borneo- en Java-eiland, IJburg en het Houtsma-terrein. Zij ontwerpt nu een multifunctioneel centrum met gebedsruimten voor Turkse en Marokkaanse instellingen. Vanwege haar verdiensten voor Amsterdam, haar vakmanschap en haar magnifieke en maatschappelijke invulling van het beroep van architect, verdient zij de Amsterdamprijs. Haar ontwerpen zijn volgens de jury “teder en met liefde gemaakt, intuïtief goed”. 

De Amsterdamprijs voor de Kunsten wordt jaarlijks uitgereikt aan drie kunstenaars of kunstinstellingen uit verschillende disciplines. De jury van de Amsterdamprijs bestaat uit Ellen Walraven (voorzitter), Ann Demeester, Henk van der Meulen, Joke Ballintijn, Jörgen Tjon a Fong, Rachida Azough en Maarten Kloos. De uitreiking van de Amsterdamprijs is mede georganiseerd door het Parool.

Reageer op dit artikel