nieuws

Jury ontevreden over Groningse nieuwbouw

Geen categorie

De jury van de Groninger Architectuurprijs 2008 heeft zich uitermate negatief uitgelaten over het niveau van de Groningse nieuwbouw.

Jury ontevreden over Groningse nieuwbouw

De jury, bestaande uit directeur Annius Hoornstra van Woningcorporatie Haag Wonen, architect Moriko Kira (Moriko Kira Architects) en stadssocioloog Ivan Nio, had op architectonisch vlak meer verwacht en was niet te spreken over de afwerkingsgraad en de vormgeving van de collectieve ruimtes. Veel projecten werden betiteld als ‘invuloefeningen’ en een goed doordachte stedebouw “die projecten juist meerwaarde kan geven” werd node gemist. Bovendien vindt de jury dat Groningen weinig tot geen goede sociale woningbouw kent.

Wel had zij waardering voor de ruime en goed uitgewerkte woningplattegronden en het feit dat institutionele opdrachtgevers veel belang hechten aan architectuur. “De uitdaging is nu om ook particuliere opdrachtgevers zo ver te krijgen.”

Winnaar werd het Ronald McDonaldhuis en het aangrenzende woongebouw, ontworpen door architectenbureau De Zwarte Hond (Groningen), in opdracht van de stichting Ronald McDonald Kinderfonds en Nijestee. De jury vond dat dit ontwerp met kop en schouders boven de andere ontwerpen uitsteekt: “Stedenbouwkundig past het perfect in de omgeving. Bovendien passen beide bouwdelen, ondanks het verschil in programma, bijzonder goed bij elkaar. Vorm en materialisering smeden het moeiteloos tot een geheel en uit alles blijkt dat opdrachtgever en architect elkaar goed begrepen en elkaar inspireerden. De rijkdom aan collectieve ruimtes en de combinatie van openheid en privacy leiden tot een bijzonder prettig gebouw. Bovendien is het architectonisch verrassend en tot in detail uitgewerkt.”

De Zwarte Hond kreeg overigens ook de tweede plaats, voor de Bernoulliborg. De overige jury- en publieksprijzen zijn te vinden op www.platformgras.nl/dagvandearchitectuur

De Gebouwenenquête / Groninger Architectuurprijs is een prijsvraag die Platform GRAS en stichting Dag van de Architectuur Groningen jaarlijks organiseren rond de Dag van de Architectuur. Zij staat open voor gebouwen die zijn opgeleverd in het voorgaande bouwjaar.

Reageer op dit artikel