nieuws

Project – Vathorst door andere ogen

Geen categorie

In opdracht van Schipper Bosch Projecten bogen vijf architecten zich over een project in De Laak in Vathorst. In deze wijk zijn 23 woningen gepland in twee delen: Blok6, met acht woningen, en Blok43, met vijftien woningen. Het project draagt de toepasselijke naam ’23 van 5’.

vahorst-1.jpg    vathorst-2.jpg

De deelnemende architecten en hun ontwerpen
NL Architects ontwierp een woning die ruimte biedt voor vele vormen van gebruik. Min2 bouw-kunst maakte een combinatie van twee architectonische werelden: het historische grachtenpand en de moderne woning. Deze twee uitersten zijn samengesmeed tot een huis dat zowel licht en ruimtelijk als sfeervol en klassiek is.

Bureau Lakenvelder creëerde de ‘Huistuin’, een omgedraaid woonhuis waarin de zolder de entree vormt. Ook van Lakenvelder is het ‘Tuinhuis’, een woning met een grote gelijkvloerse woonkamer annex keuken, met in het verlengde een ruim bemeten tuin gericht op het zuiden. 

vathorst-3.jpg    vathorst-4.jpg

Volgens YEAH!-architecten is wonen in Vathorst ontstaan uit het groeiende verlangen om van het stedelijk weefsel deel uit te maken en toch de polder te blijven voelen waaruit de stad is gegroeid. Het wonen in ‘hun’ torentje, dat oprijst uit het water, en het uitkijken over de polder verwoordt dit gevoel. 

Brink Architectuur & Stedenbouw kozen voor een toren- en een terraswoning. De torenwoning heeft een duidelijke band met het water bij aankomst en entree van het huis. Op straatniveau geeft een stenen trap direct toegang tot het water en de voordeur. De terraswoning is gebaseerd op een klassiek Venetiaans stadhuis met een driedeling. Middenin ruimte is voor wonen en aan de zijkanten zijn de keuken,badkamer, toilet en bergingskasten gesitueerd. Bij binnenkomst is er direct zicht op het water. 

www.23van5.nl

Reageer op dit artikel