nieuws

Oplevering – Vernieuwing door een tweede huid

Geen categorie

Het invoeren van een self service-systeem werd door de bibliotheek in Sittard aangegrepen om het gedateerde interieur te moderniseren. De opdracht ging naar het jonge ontwerpersduo RAW uit Voerendaal. Zij kregen carte blanche bij de uitvoering. Het bleek een uitdaging om met een beperkt budget een eigentijds en efficient interieur te realiseren.

raw-1.jpg    raw-2.jpg

Het gebouw waar de bibliotheek in is gehuisvest, stamt uit de jaren zeventig. Het is structuralistisch van opzet en de sfeer wordt bepaald door voor die tijd kenmerkende elementen als poriso-steen, bruin-met-oranje tegels in de toiletten en rode wastafels.

Wytske van der Veen en Remy Kroese namen ‘de bibliotheek als installatie’ als uitgangspunt voor het nieuwe interieurontwerp. In deze ruimte worden bezoekers geprikkeld en verleid. De genoemde karakteristieke elementen hebben zij niet vervangen of aan het oog onttrokken, maar behouden, gekoesterd en opgenomen in een nieuw geheel. 

Door toepassing van een tweede huid, die wordt geplooid (zoals het meubilair en het plafond) of gladgestreken (de vloer), ontstaat er een geheel nieuwe binnenwereld. Deze is een ervaring op zich en gaat tegelijkertijd een dialoog aan met het bestaande gebouw. 

De architectonische structuur is waar nodig hersteld en zelfs geaccentueerd, om als basis te dienen voor een rationele indeling. De bezoeker wordt systematisch maar ongedwongen via de inleverpunten en klantenservice naar de collectie geleid, die aan een centraal ‘plein’ ligt. Hier zijn ook de multimedia-faciliteiten en themapresentaties te vinden. De ontmoeting tussen bezoeker en media krijgt vorm in de elkaar kruisende meubelelementen, die evenals de vaste meubels zijn ontworpen door RAW

raw-3-staand.jpg                  raw-4-staand.jpg

Foto’s Studio Memphis Photograpy

Reageer op dit artikel