nieuws

Bouwkunde brandt

Geen categorie

In een gebouw van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft woedt een zeer grote brand. De brandweer is met groot materieel aanwezig. Iedereen heeft het pand aan de Berlageweg kunnen verlaten. Volgens een woordvoerster van de brandweer is de brand vermoedelijk ontstaan door kortsluiting in een koffiezetapparaat.

De vlammen sloegen uit de vijfde of zesde verdieping van het gebouw, meerdere verdiepingen stonden in brand. De zwarte rookwolken zijn in de wijde omgeving te zien. De omgeving rond het gebouw is afgezet om de vele belangstellenden op een afstand te houden. Het faculteitsgebouw bestaat uit kantoren, collegezalen en werkruimtes. 

De brandweer begon om 11.30 uur met blussen. Rond die tijd arriveerde vanuit Rotterdam een speciaal blusvoertuig dat extra grote hoeveelheden water aankan. 

Ook is de studentenflat tegenover de brandende faculteit ontruimd, vertelde een bewoonster van de flat. De bewoners moesten van de brandweer het gebouw verlaten in verband met de dichte rook. Ook kan het zijn dat door het vuur asbest uit het faculteitsgebouw vrijkomt, zei de politie. 

Volgens een docent die aan het lesgeven was in het gebouw van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft is de brand vermoedelijk ontstaan door een kapotte waterleiding op de 7e etage. Hierdoor zou een flinke kortsluiting zijn ontstaan.

Gebouw verloren
Inmiddels heeft de brand zich verspreid tot aan de begane grond. De brandweer heeft zich teruggetrokken uit het gebouw omdat de constructie niet meer te vertrouwen is. De kans bestaat dat het gebouw aan de Berlageweg als verloren moet worden beschouwd, aldus de brandweer. 

Het werk van studenten Bouwkunde dat op de computerservers van de TU Delft was opgeslagen, is bewaard gebleven. Dirk Jan van den Berg, voorzitter van het college van bestuur van de universiteit, zei dat dinsdag tijdens een bijeenkomst van enkele honderden studenten en medewerkers van de faculteit Bouwkunde in de aula van de universiteit. De mededeling van Van den Berg werd met luid applaus begroet. 

Gevaarlijke stoffen
De gemeente Delft adviseert bewoners van de wijken Voorhof, Buitenhof en Tanthof deuren en ramen gesloten te houden en niet naar buiten te gaan als dat niet strikt noodzakelijk is. Dit in verband met mogelijke asbestdampen die kunnen vrijkomen uit het brandende gebouw van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. 

Waardevolle collecties
Het gebouw herbergt de belangrijkste collectie architectuurboeken, -tijdschriften en -tekeningen van Nederland. De bibliotheek omvat ruim 40.000 boeken en is zeer waardevol. Bovendien staat in het gebouw een uitgebreide meubelcollectie, waaronder honderden stoelen. Deze zijn ontworpen door beroemde internationale architecten. De collectie is ruim vijftig jaar oud. 
Of beide zeldzame verzamelingen door de brand verloren zijn gegaan, kon een woordvoerster van de TU Delft dinsdagmiddag nog niet zeggen. 

Reageer op dit artikel