nieuws

Voormalige Zeevaartschool wordt Media aan de Maas

Geen categorie

Vorige week opende de Rotterdamse wethouder Mark Harbers het gebouw ‘Media aan de Maas’.

Voormalige Zeevaartschool wordt Media aan de Maas

De drie mediaopleidingen, Communicatie, Media en Informatietechnologie, van de Hogeschool Rotterdam zijn ondergebracht in de voormalige Zeevaartschool aan de Pieter de Hoochweg. Dit rijksmonument ligt temidden van vroeg twintigste-eeuwse monumenten. Broekbakema heeft in zijn ontwerp zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande elementen en restgebieden.

De Pieter de Hoochweg wordt volgens de stadsvisie ‘Coolhaven’ ontwikkeld tot multimedia-as. De Zeevaartschool ligt naast het voormalige Loodswezen. Dit complex werd al eerder volgens ontwerp van Broekbakema verbouwd tot Wold Music & Dance Center. Tussen beide gebouwen ligt een open ruimte met uitzicht op de gemeenschappelijke tuin. In de tweede rooilijn ligt de Sterrenwacht. Hierin zijn de open studielandschappen ondergebracht. De betonnen onderbouw is gehandhaafd. De kelder huisvest studio’s en luchtbehandelingsruimtes. Het souterrain is aan de tuinkant naar buiten toe doorgetrokken en eindigt in een luie trap / tribune. Op de onderbouw is een nieuwe staalconstructie geplaatst, iets hoger dan de oorspronkelijke, waardoor een extra verdieping kon worden toegevoegd. Deze bevat een aantal groepsruimtes en is vormgegeven als een ‘zelfstandig’ volume.

De Zeevaartschool is aangepast aan de huidige comforteisen, waarna de klaslokalen konden worden ingezet als instructieruimtes. Een nieuwe vluchttrap werd binnen het gebouw ‘uitgesneden’, zodat de oorspronkelijke detailleringen zoveel mogelijk behouden bleven. De binnenplaats tussen de Zeevaartschool en de Sterrenwacht is getransformeerd tot centrale ontmoetingsruimte, een horecaplein met glazen overkapping en een naastliggende beschutte patio. Naar de ene kant is zicht op de studielandschappen in de Sterrenwacht, naar de andere kant en door het glazen dak zijn de markante koperen dakopbouwen van het rijksmonument te zien. 

www.broekbakema.nl

Reageer op dit artikel