nieuws

Stadswijk Cagliari, Sardinië onder handen genomen door OMA

Geen categorie

Office for Metropolitan Architecture (OMA) heeft een concept masterplan gepresenteerd voor de herontwikkeling van Sant’Elia, een havenplaats in het zuidelijk deel van Cagliari, de hoofdstad van het Italiaanse eiland Sardinië. Het plan moet oplossingen bieden voor een aantal complexe stedelijke, maatschappelijke en ecologische problemen in het gebied. Met het plan is een initiële investering van 30 miljoen Euro gemoeid.

Stadswijk Cagliari, Sardinië onder handen genomen door OMA

De herontwikkeling van Sant’Elia betreft een gebied van 73 hectare direct aan de kust van de Middellandse Zee. Belangrijk onderdeel van het plan is de renovatie van een verwaarloosde wijk met sociale woningbouw in modernistische stijl uit de jaren 70, een kleinere mediterrane versie van de Bijlmermeer in Amsterdam Zuidoost. Voorgesteld wordt met minimale interventies de openbare ruimtes te herbestemmen: deels door er detailhandel en horeca te vestigen; deels door – in nauwe samenwerking met de huidige bewoners – semi-publieke ruimtes in gemeenschappelijk eigendom te geven om zo de verantwoordelijkheid ervoor te vergroten. De ruime appartementen in de flats blijven in gebruik als sociale woningbouw.

Op stedelijke schaal voorziet het plan in verbetering van de waterkant en de haven door toevoeging van nieuw programma, waaronder een universiteit, een middelbare school, winkels, horeca en tijdelijke gebouwen met verschillende culturele functies. Het plan stelt ook een aantal milieutechnische verbeteringen voor: Sant’Elia wordt een autoluwe buurt met wandelpromenades en krijgt een nieuwe tramverbinding met het centrum van Cagliari. Verder wordt ecotoerisme gestimuleerd in het nabij gelegen natuurgebied Cala Mosca.

Het Cagliari Sant’Elia project wordt geleid door OMA Partners Floris Alkemade en Rem Koolhaas samen met projectleider Cristina Murphy. Eerder gemeenschappelijk werk van Koolhaas en Alkemade is onder andere het zakencentrum Euralille in Lille en het nieuwe stadscentrum van Almere.

Reageer op dit artikel