nieuws

Rust, ruimte en regelmaat

Geen categorie

Tijdens de wederopbouwperiode is in Rotterdam veel en snel gebouwd. In het centrum zijn vooral kantoren neergezet volgens de toen geldende normen. Nu, een halve eeuw later, gelden andere eisen en zijn deze kantoren hard aan modernisering toe. Amer Alhassan van AAArchitects transformeerde een bestaand kantoorgebouw tot een werkomgeving, die aan alle hedendaagse eisen aan een kantoor voldoet.

Rust, ruimte en regelmaat

Sturend principe bij het ontwerp is een indeling in drie delen, die rekening houdt met de verschillende activiteiten in een kantoor en de routing tussen de verschillende ruimtes. In de meest besloten zone zitten de medewerkers die rust en privacy nodig hebben om hun taken te verrichten. Hier is ook een kleine en besloten vergaderzaal ondergebracht. In het tweede deel zijn clusters van zes werkplekken gesitueerd, waar projectgroepen kunnen werken. De clusters zijn intiem, maar overzien ook de gehele zone. De kern van het kantoor is een reeks van representatieve openbare ruimtes, waar gasten worden ontvangen. Hier bevindt zich tevens een grote vergaderzaal, die ook geschikt is als presentatieruimte en eetzaal. 

 AAA-midden rechts.jpg   AAA-onder links.jpg

Ten behoeve van de snelle routing tussen de beide werkzones, wordt de kern veelvuldig doorsneden. Aangezien de vergaderzaal niet altijd wordt gebruikt, is deze door middel van grote schuifdeuren te openen, zodat hij onderdeel wordt van de verkeersruimte. Verder huisvest de kern een aantal collectieve voorzieningen als pantry, archieven en een bibliotheek. 

In de materialisatie zijn de drie zones duidelijk te onderscheiden; de kern is transparant en het meest representatief vormgegeven. De houten vloer zorgt voor een warme sfeer. De lichtgevende balie is een ontwerp van Alhassan, door Vincent de Rijk uitgevoerd in polyester. In de balie, de verlichting en de gordijnstof (ook een eigen ontwerp van Alhassan) wordt een cirkelvormig patroon consequent gebruikt. Dit zorgt voor eenheid en rust in het kantoor.        

 AAA-midden links.jpg   AAA-onder rechts.jpg

www.aaarchitects.nl

Reageer op dit artikel