nieuws

Kleurrijk interieur voor schilderkunstexpositie

Geen categorie

De Amsterdamse architect Ramin Visch richtte voor Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam de expositie Vroege Hollanders in. Deze tentoonstelling geeft een overzicht van de laatmiddeleeuwse Hollandse schilderkunst rond 1500, waarvoor talloze panelen uit musea van over de hele wereld naar Rotterdam zijn afgereisd.

def-ramin visch-leiden-1.jpg    Ramin Visch-Leiden-xtra-re.jpg

De conservatoren deelden de schilderijen in naar afkomst, waardoor een overzicht ontstaat van schilderkunst uit de verschillende Nederlandse steden. Deze indeling vormde de leidraad voor het ontwerp van Ramin Visch. Elke stad is in de tentoonstelling vertegenwoordigd met een eigen in grootte en kleur variërende wand, die los in de ruimte is geplaatst. Een grote groene wand dwars op de ruimte is de eerste die bezoekers zien. Daarachter zijn de hogere gele en roze wand zichtbaaar. Tezamen vormen de wanden een monumentale infrastructuur, die de werken en voorwerpen als mysterie presenteren. 

Eén kant van de wanden toont de schilderijen, de ‘achterzijde’ toont middeleeuwse voorwerpen die terug te vinden zijn op de schilderijen. De wanden zijn naadloos bespannen met stof, waarop de begeleidende teksten met behulp van sjablonen zijn aangebracht. Een kleine terugliggende plint doet de wanden net loskomen van de vloer.   De kleuren van de stof waarmee de wanden zijn bespannen, komen rechtstreeks uit het schilderij ‘De maagd temidden van de maagden’ van de Meester van de Virgo inter Virgines. Het ontwerp van Visch leidt de bezoeker op een vanzelfsprekende manier door de tentoonstelling. 

ramin visch-leiden-xtra-li.jpg    Ramin Visch-Leiden-4.jpg

De tentoonstelling Vroege Hollanders. Schilderkunst van de late Middeleeuwen is tot stand gekomen in samenwerking met het Rijksmuseum en met steun van hoofdbegunstiger de Turing Foundation, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Rabobank Rotterdam. De expositie is tot en met 23 mei te bezoeken. 

www.boijmans.nl 
www.raminvisch.nl 

Reageer op dit artikel