nieuws

Groen is het nieuwe zwart

Geen categorie

De Salone del Mobile in Milaan maakte dit jaar opnieuw haar naam waar als smaakmaker: de organisatie van de belangrijkste meubelbeurs ter wereld zette duurzaamheid en milieuvriendelijk ontwerp hoog op de internationale designagenda.

Groen is het nieuwe zwart

De expositie voor jonge ontwerpers, de Salone Satellite, had dit jaar het thema Go Green! En de dragende tentoonstelling van de beurs was Greenergy, een expositie met duurzame ontwerpen, ingericht in de binnentuin van een zeventiende-eeuws universiteitsgebouw in het centrum van de stad. Hier was onder andere een lantaarnpaal te zien met zonnepanelen, die zich overdag oplaadt om ’s avonds te branden, een ontwerp van Ross Lovegrove. 

Onder de noemer A Touch of Green presenteerde Droog Design een expositie met ‘groene’ producten, waarin ze mogelijkheden en onmogelijkheden van duurzaam design wilden onderzoeken. De ontwerpen varieerden van de Plaited Fence van Martin Azua, een hekwerk met elastische spijlen waar mensen gebruikte plastic tassen doorheen kunnen vlechten, tot Droog-klassiekers als de beroemde voddenstoel van Tejo Remy. 

Bij de grote interieurmerken die zich presenteerden in het beurscomplex in de buitenwijk Rho-Pero was hier iets minder van te merken; alleen Cappellini toonde haar betrokkenheid bij het milieu door een collectie van de ontwerper Stephen Burks uit New York te laten zien. Deze maakte van gebruikte stukken glas een serie schalen en vazen, en van gerecycled papier stelde hij een collectie bijzettafels samen, genaamd Cappellini Love. Voor de tafels gooide Burks oude designtijdschriften, zoals Wallpaper en Domus, door de papierversnipperaar. De stroken papier stopt hij in een papieren frame, die door middel van een niet-giftige lijm en hars worden verhard tot een stabiel meubelstuk met een glad oppervlak. 

Deze inventieve, speelse ontwerpen pretenderen niet het broeikaseffect of de smeltende poolkappen te verminderen, maar zetten bezoekers en andere ontwerpers wel aan tot nadenken. 

Reageer op dit artikel