nieuws

DHV gaat eco-kuststad in China ontwikkelen

Geen categorie

Advies- en ingenieursbureau DHV is op basis van een internationale competitie naast het Chinese planningsinstituut Qinghua en het Engelse bureau Arup geselecteerd voor een prestigieus kust- en stadsontwikkelingsproject in China.

De te bouwen kuststad beslaat 150 km2 en moet ruimte bieden aan 1 miljoen inwoners. DHV heeft de opdracht gewonnen door in haar concept een eilanden- en lagunestructuur toe te passen op het gebied, te vergelijken met onze Waddenzee. Hierdoor wordt op duurzame wijze zoet grondwater gekweekt voor stedelijk groen. De internationale jury prees het ontwerp omdat het kustontwikkeling, energie, water en transport combineert in een attractief stadsontwerp.

De nieuwe kuststad wordt gebouwd in Caofeidian, een industriële zone in Noord-China aan de Bohai zee. Door de ligging aan de kust in zoutwatergebied en de beperkte neerslag in het noorden van China is weinig zoet water beschikbaar voor de toekomstige bewoners. 

De buitenste eilanden aan de kust vormen bij hoog water een zeewering die de achterliggende lagune tegen overstromen beschermt. De stad wordt gebouwd op eilanden in de lagune. Deze worden met zand uit de lagune een aantal meters boven het zoute water aangelegd. Door het laguneontwerp wordt een deel van de oorspronkelijke waddenkust in dit gebied hersteld en de nog bestaande gebieden ontzien. Om de Nederlandse kennis zo goed mogelijk in China toe te passen, werkt DHV in het project nauw samen met haar collega’s uit Sjanghai. 

Begin volgend jaar wordt gestart met de bouw van de stad. De Caofeidian New Coastal City is het tweede grote kustproject dat DHV recent voor China heeft ontworpen. ‘Delta Diamonds’, een landaanwinningproject van 75 km² ten behoeve van de stedelijke, economische en ecologische ontwikkeling van Tianjin, is in uitvoering.

Reageer op dit artikel