nieuws

Baksteenarchitectuur gevierd

Geen categorie

De jury van de Brick Award 2008 had duidelijk moeite met kiezen. Het Museum Kolumba in Keulen (D) door Peter Zumthor, een uitbreiding van een wijngaard in Fläsch (CH) door Bearth and Deplazes Architekten AG en een IT-huis in Otaniemi (FIN) van Tuomo Siitonen en Esko Valkama werden alledrie uitgeroepen tot winnaar van de Brick Award 2008.

1e prijs kolumba buiten-st.jpg    1e  kolumba binnen-st-.jpg
Museum Kolumba in Keulen (D) door Peter Zumthor.

In totaal dienden architectuurcritici 255 projecten uit 19 landen in voor de verkiezing. Naast de drie winnaars kende de jury, voorgezeten door de Britse architect George Ferguson, twee eervolle vermeldingen toe aan het hoofdkantoor van het Wereldnatuurfonds in Nederland en een vakantiehuis in Zwitserland. Naast de innovatieve, uiterlijke, architecturale vormgeving en de inzet van het materiaal, vormde ook de functionaliteit van het gebouw een doorslaggevend criterium. De jury bestond behalve de Britse architect George Ferguson uit Ferenc Cságoly (een van de winnaars van de Brick Award 06), de architecten Lipa Goldstein uit Frankrijk, Mart Kalm uit Estland en Ryszard Jurkowski uit Polen. 

2EPRIJ-buiten-lig.jpg    2e prijs wijngaard bin-lig.jpg
De uitbreiding van een wijngaard in Fläsch (CH) door Bearth and Deplazes Architekten AG.

De uitreiking van de Brick Award 2008 vond op 3 april plaats tijdens een gala in de Weense Academie voor de Wetenschappen. Wienerberger presenteerde deze avond ook het architectuurfotoboek ‘Brick08’. Dit boek toont behalve de winnende projecten nog eens 35 bijzondere bakstenen bouwwerken uit alle hoeken van de wereld. Het gaat om bewoonbare en niet-bewoonbare gebouwen en toont de baksteenarchitectuur aan zowel de buitenkant als de binnenkant. 

3e prijs finland-buiten-lig.jpg    3e prijs finland binnen-lig.jpg
Het IT-huis in Otaniemi (FIN) van Tuomo Siitonen en Esko Valkama.

Aan deze prijs is een geldbedrag van in totaal 21.000 euro verbonden. De volgende Brick Award wordt in 2010 uitgereikt. 

www.wienerberger.com

Reageer op dit artikel