nieuws

Positieve uitstraling voor praktijkonderwijs

Geen categorie

Onlangs is het Tender College in Heemskerk geopend. Het college maakt deel uit van Onderwijscentrum De Vierhoek. Zowel het masterplan als de daarin opgenomen gebouwen zijn een ontwerp van Spring architecten.

Positieve uitstraling voor praktijkonderwijs

Behalve het Tender college en het sportgebouw verrijst er nieuwbouw voor het Kennemer College voor VMBO. Het bestaande schoolgebouw wordt gerenoveerd. In totaal bieden de gebouwen plaats aan circa 2000 scholieren. Het masterplan voldoet aan de wens van de beide colleges om werkpraktijk en onderwijs te integreren. 

Het Tender College, een praktijkschool voor 200 leerlingen, wilde een gebouw met een eigen, rustige plaats binnen het totale onderwijscomplex. Daarbij moest de school een positieve uitstraling hebben.

spring-2.jpg

Het ontwerp is open naar de rustige zijde van het terrein en meer gesloten naar het centrale plein waaraan de andere scholen liggen. De hoekige buitenmuren omarmen een acht meter hoog atrium, dat aan de ‘open’ zijde wordt begrensd door een ovale ingang en een glazen wand. Dit atrium heeft een komvorm met schuin oplopende wanden, en een dak in de vorm van íjsschotsen’ die tegen elkaar botsen. Door de openingen die hierdoor ontstaan, valt het daglicht naar binnen.De ‘gesloten’ buitenmuren zijn voorzien van openingen die zijn bekleed met doorzichtig kunststof waar gekleurd licht door naar binnen stroomt. Het atrium is op de eerste verdieping ontsloten door een rondgang, zodat de theorielokalen op deze verdieping en de praktijklokalen op de begane grond bij elkaar blijven betrokken. Witte binnenmuren en materialen zoals glas en staal zorgen voor een rustige sfeer. 

Reageer op dit artikel